Az utóbbi hetekben több indiai politikus, újságíró és aktivista profilját tiltotta le a Twitter, a vádak szerint az indiai kormány nyomására – írta szerdán honlapján a The Guardian című brit napilap.

A mikroblogoldal – amelynek India a harmadik legnagyobb piaca a világon az Egyesült Államok és Japán után – több mint 120 fiókot tett elérhetetlenné Indiában, köztük Jagmeet Singh indiai származású kanadai politikus, Rupi Kaur szintén indiai származású kanadai költő, valamint több újságíró és egy indiai parlamenti képviselő profilját. A Twitter blokkolta a BBC pandzsábi irodájának fiókját is.
Az elsősorban a szikh diaszpórára összpontosító Baaz News nevű hírportál társalapítója, a Torontóban élő Jaskaran Sandhu arról számolt be, hogy március végén arról tájékoztatták emailben, hogy Twitter-profilját felfüggesztik Indiában. Az intézkedést a közösségi oldal nem indokolta.
“Az indiai kormány részéről már mindennapossá vált, hogy drákói szigorral lépnek fel a szikh vagy más kisebbségi közösségek részéről érkező bírálatokkal szemben. A Twitter lépése csak újabb példa a polgári szabadságjogok és a demokratikus jogok elleni támadásra Indiában” – vélte Sandhu.
Március közepén az indiai hatóságok nagy erőkkel keresést indítottak Pandzsáb államban egy szikh szeparatista prédikátor elfogására, a művelet részeként az érintett területeken blokkolták az internetet. Az eset után az indiai kormány kérvényezte a Twittertől, hogy távolítsa el bizonyos emberek fiókját.
Az indiaiak számára a közösségimédia-oldalak jelentik az egyik utolsó olyan felületet az elégedetlenség kifejezésére, amely még elérhető maradt azt követően, hogy a hagyományos sajtótermékek nagyrészt behódoltak a kormányzat felől érkező nyomásnak. Indiában 2021-ben vezettek be szabályokat a hírportálok, a közösségi média és a streamingszolgáltatók által közölt tartalmak szabályozására. A törvények alapján az államnak jogában áll eltávolíttatni minden olyan tartalmat, amelyet “kifogásolhatónak” minősít.
A digitális szabadságjogokat védelmező Internet Freedom Foundation indiai szervezet igazgatója, Pratik Vaghre szerint az eltávolított anyagok nagy része olyan médiatartalom volt, amely negatív fényben tüntette fel az indiai kormányt.
Rakib Hamid Naik, az Egyesült Államokban működő, az Indiában elkövetett gyűlölet-bűncselekményeket nyomon követő Hindutva Watch nevű szervezet alapítója úgy vélte, elkeserítő a helyzet Indiában, ahol “az információs technológiai nagyvállalatok teljesen behódoltak Narendra Modi kormányfő autoriter rezsimjének”. Véleménye szerint a Twitter indiai eljárása példa arra “az aggasztó trendre, amelyben világszerte elhallgattatják a sajtót és a bíráló hangokat”.
Egy Twitter-bejegyzésre az Indiában tapasztalható cenzúrával kapcsolatban Elon Musk – aki tavaly október óta a közösségi platform többségi tulajdonosa – azt válaszolta, “lehetetlen tőle elvárni, hogy a Twitter minden gondját egyik napról a másikra orvosolja, miközben irányítania kell a Tesla és a SpaceX vállalatokat is”.