Az euróövezetben tízhavi csúcsot ért el az üzleti aktivitás márciusban a londoni S&P Global gazdaságkutató intézet felmérésének szerdán publikált végleges adatai alapján.

Az euróövezet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) márciusi értéke tízhavi csúcsra, 53,7 pontra emelkedett a februári 52,0 pontról. Az előzetes becslésben 54,1 pontos márciusi adat szerepelt.
A kompozit index tartalmazza a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat egyaránt.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.
A szolgáltatóipari BMI márciusi értéke tízhavi csúcsra, 55,0 pontra emelkedett a februári 52,7 pontról, elmaradva az előzetes becslésben szereplő 55,6 ponttól.
A már hétfőn közzétett euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) négyhavi mélypontra, 47,3 pontra csökkent márciusban az előző havi 48,5 pontról. Az előzetes becslésben némileg alacsonyabb, 47,1 pontos márciusi adat szerepelt.
Az euróövezetben a feldolgozóipar teljesítménye márciusban már a kilencedik egymást követő hónapban csökkent. Maga a termelt volumen azonban növekedett, a növekedést az ellátási láncokban kialakult fennakadások oldódására és az átlagos szerződésteljesítési idő csökkenésére lehet visszavezetni.
A tartósan gyenge kereslet és alacsonyabb termelési igény volt az a két központi tényező, amelyek hozzájárultak a beszállítói szűk keresztmetszetek enyhítéséhez március folyamán. Ezáltal a szerződésteljesítési idő márciusban ismét rövidült, mégpedig 1997 júniusa óta, a felmérés történetében a legnagyobb mértékben. Az előző hónapban, februárban 2020 januárja óta az első alkalommal csökkent a szerződésteljesítési idő.
Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza szerint az euróövezeti feldolgozóipari termelés jelenlegi volumene nem fenntartható, mivel az új megrendelések feladása immár tizenegy hónapja csökken. Elkerülhetetlen, hogy a termelés a következő hónapokban gyengüljön, hacsak a rendelésállomány növekedése fel nem éled. A keresletnek mindenképp erősödnie kell a következő hónapokban a termelés növekedésének fenntartása érdekében. Az alacsonyabb energiaárak hozzájárulnak a gyártók inputköltségeinek csökkenéséhez, emellett a gyengébb vásárlói kereslet is a csökkenő ütemű áremelkedés felé tereli az árazási tendenciákat.
A szolgáltatóiparban a kereslet erőteljesen bővült, az új megrendelések volumene immár három egymást követő hónapban bővült, márciusban tíz hónapja a legnagyobb ütemben, ami nyomást gyakorolt ??a szolgáltató szektor működési kapacitására. Emelkedett az alkalmazottak felvételének az üteme is.
Eközben az inputköltségek és a kibocsátási árak emelkedésének üteme a márciusi enyhülés ellenére továbbra is magas szinten maradt. Az árakkal kapcsolatos aggodalmak csökkentették a szolgáltató szektor üzleti bizalmát márciusban, amely így továbbra is történelmi átlaga alatt maradt.
A kompozit index az euróövezeten belül Spanyolországban (58,2 pont) és Olaszországban (55,2 pont) 16 havi csúcsra jutott, Franciaországban (52,7 pont) és Németországban (52,6 pont ) pedig 10 hónapja nem látott szintre emelkedett.
Az euróövezeti gazdaság folytatja a kilábalást a tavalyi mélypontról, a friss PMI adatok is azt a meggyőződést erősítik, hogy az euróövezet elkerüli a recessziót  – kommentálta a felmérés megállapításait Joe Hayes, az S&P Global Market Intelligence szenior közgazdásza.
Elmondta azt is, hogy a növekedés szinte kizárólag a szolgáltatóipari szektorra támaszkodva halad előre. A további kamatemelések lehetősége még mindig jelentős, mert bár az infláció enyhül, továbbra is magas, különösen a szolgáltatószektorban – tette hozzá.