The Chancellor Rishi Sunak visits GSK in Stevenage where he met an apprentice working in one of their labs and took part in a Q&A with staff and guests. Rishi Sunak is a British politician who has served as Chancellor of the Exchequer since February 2020. A member of the Conservative Party, he previously served as Chief Secretary to the Treasury under Chancellor Sajid Javid from July 2019 to February © Simon Walker / HM Treasury / eyevine Contact eyevine for more information about using this image: T: +44 (0) 20 8709 8709 E: info@eyevine.com http://www.eyevine.com

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint helyes döntés volt Nagy-Britannia részéről a távozás az Európai Unióból (Brexit). Sunak a londoni alsóház szerdai vitanapján kijelentette azt is: büszke arra, hogy annak idején a Brexitet támogatta.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az EU-ból, miután az uniós tagságról 2016 nyarán rendezett népszavazáson országos átlagban a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.
Rishi Sunak miniszterelnököt a londoni alsóházban, a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni félórájában a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) frakcióvezetője, Ian Blackford arról kérdezte: Sunak mikor látja be, hogy a Brexit a brit gazdaság válságának egyik jelentős, hosszú távú okozója.
Válaszában a konzervatív párti brit kormányfő úgy fogalmazott: büszke arra, hogy támogatta a brit kilépést az EU-ból, mivel a Brexit tette lehetővé, hogy Nagy-Britannia ellenőrzése alá vonja saját határait.
Ezt a kijelentést az ellenzéki frakciók hangos nevetéssel fogadták, mivel a brit statisztikai hivatal (ONS) éppen e héten tette közzé, hogy a júniussal zárult egy évben meghaladta a félmillió főt – és ezzel rekordra emelkedett – a Nagy-Britanniába irányuló nettó bevándorlás.
A kormányfő azonban úgy folytatta, hogy a kilépéssel lehetővé vált Nagy-Britannia számára a Brexit kínálta gazdasági előnyök kihasználása is, köztük a dereguláció és az önálló kétoldalú kereskedelmi szerződések megkötése világszerte. Sunak szerint mindez a brit gazdaság növekedésének hajtóereje lesz.
Hozzátette: Nagy-Britanniában kezdődött el a világon a leghamarabb a koronavírus-járvány elleni oltási kampány, és ezt is “a Brexittel elnyert szabadság” tette lehetővé.
Reagálásában Blackford emlékeztette a brit kormányfőt arra, hogy a legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov legutóbbi országos felmérésében a válaszadók 56 százaléka – az átlagon belül a skótok 71 százaléka – nevezte hibás döntésnek a Brexitet, és ez rekord a népszavazás óta eltelt időszakban.
Az SNP frakcióvezetője megkérdezte, hogy mindezek ismeretében a brit kormány lehetővé teszi-e a függetlenné válást Skócia számára, annak érdekében, hogy Skócia önállóan visszaléphessen az Európai Unióba.
Válaszában Sunak csak annyit mondott, hogy ő tiszteli a demokráciát, és éppen ezért tiszteletben tartja az EU-tagságról rendezett népszavazás eredményét is.
A skót függetlenségről nyolc éve már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.
A skót függetlenségi népszavazás újbóli kiírása azonban a brit EU-tagságról hat éve tartott referendum óta ismét folyamatosan napirenden van, miután az EU-népszavazáson a skótok 62 százaléka arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, az SNP vezetője azóta rendszeresen hangoztatja azt a véleményét, hogy a 2016-os EU-népszavazás eredménye miatt elengedhetetlenné vált az újabb skót függetlenségi referendum, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London “kiszakította” az Európai Unióból.
A brit kormány azonban mereven elzárkózik az újabb függetlenségi népszavazás kiírásának engedélyezésétől, és a brit legfelsőbb bíróság minapi végzésében kimondta, hogy a skót parlament London beleegyezése nélkül, önállóan nem alkothatja meg az újbóli referendumhoz szükséges törvényeket.