Több afrikai ország kérésére Oroszország hamarosan mintegy 90 millió dollárt különít el fejlesztésükre – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök péntekeken, a szentpétervári Oroszország-Afrika-csúcstalálkozó második napján tartott plenáris ülésen.

“Oroszország részt vesz az afrikai országok adósságterheinek enyhítésére irányuló erőfeszítésekben. A mai napig a leírt adósság teljes összege 23 milliárd dollár. Az afrikai országok legújabb kérésére több mint 90 millió dollárt különítünk el fejlesztési célokra” – idézte az Interfax orosz hírügynökség az elnököt.
Putyin biztosította az afrikaiakat afelől, hogy Oroszország mindig “felelős” szállítója lesz az élelmiszeripari termékeknek, és folytatja ezeknek a szállítását a rászoruló országokba és régiókba.
“Gabonánkat és egyéb élelmiszereinket, sok esetben ingyenesen, valamint az ENSZ élelmezési programja keretében szállítjuk” – fejtette ki, megismételve előző napi bejelentését, amely szerint hat afrikai államba országonként 25-50 ezer tonna gabonát szállít ingyen Oroszország a közeljövőben. Emellett Putyin kereskedelmi kedvezményeket ígért az afrikai országoknak, és támogatást korszerű iparágak megteremtéséhez és a mezőgazdaság fejlesztéséhez.