“Oroszbarát” megjegyzései miatt lemondott Ron van Dartel különmegbízott, akit holland külügyminisztérium nem egészen három hete nevezett ki, hogy Ukrajnában támogassa az ország újjáépítését – írta a Dutchnews hírportál pénteken a külügyminisztérium bejelentésére hivatkozva.

Gerard Diellesen sportújságíró egy újonnan megjelent interjúkötetéhez korábban riportot készített Van Dartellel, aki azt nyilatkozta: “nem szabad elfelejteni, hogy az ukránok valójában oroszok”. A diplomata arról is beszélt, hogy véleménye szerint a “nemzetközi politikusok naívak és álmokat kergetnek, ha azt gondolják, hogy meg tudják változtatni az Oroszországot”.
A külügyminisztérium közleményében közölte: kijelentéseket Van Dartel nyugdíjba vonulása után és különmegbízotti kinevezése előtt tette, a minisztérium nem tudott a könyv szerzőjével folytatott beszélgetéséről. Ron van Dartel azonnali hatállyal lemondott, mivel kijelentései után úgy gondolja, nem tudja hitelesen elvégezni a rá bízott feladatot.
Van Dartel, aki korábban Szerbia, Lengyelország és Oroszország nagyköveti tisztségeit töltötte be, már nyugállományba vonult, mielőtt április elején kinevezték különleges megbízottnak Ukrajnába. Küldetése során a feladata az lett volna, hogy feltérképezze, hogyan segítheti a holland üzleti közösség Ukrajna újjáépítését.