Maia Sandu Lengyelország politikai és érdemi támogatását várja az országát érintő válságok megoldásához – közölte a szerdán Varsóban megtartott lengyel-moldovai államfői találkozó után Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel elnöki hivatal külügyi irodájának főnöke.

Andrzej Duda lengyel és Maia Sandu moldovai elnök Moldova biztonsági, gazdasági, társadalmi, politikai és energiaügyi helyzetét valamint uniós integrációjának kérdéskörét vitatták meg – számolt be Przydacz újságíróknak.
Megjegyezte: Moldova, amely nem tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak, “különféle külső nyomásoknak van kitéve”. Ebben az összefüggésben az államtitkár a szeparatista “Dnyeszteren túli területet” említette, amely – mint mondta – az orosz fegyveres erők állomásozása miatt is Moldova “belpolitikai helyzetét destabilizáló tényező”.
Utalva a Varsó által Chisinaunak nyújtott gazdasági támogatásra, Przydacz leszögezte: Lengyelország stablizáló szerepet tölt be a térségben. Az, hogy Maia Sandu elnök “ma azzal a várakozással érkezik Lengyelországba, hogy politikai és érdemi támogatást kap a válságok megoldásához, egyértelműen bizonyítja ezt a tézist” – fogalmazott.
Sandu munkalátogatáson van Lengyelországban. Jelen volt az amerikai elnök keddi, a varsói Királyi Vár kertjében a lengyelekhez intézett beszédén, amely során Joe Biden külön köszöntötte őt, majd rövid kétoldalú megbeszélést folytatott vele. A találkozó után a Fehér Ház közölte: Biden megerősítette Washington “erőteljes támogatását Moldova szuverenitása és területi egysége számára”.
Szerdán Sandu megfigyelőként részt vesz a közép- és kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő, Bukaresti Kilencek (B9) nevű csoport varsói csúcstalálkozóján.