Belgiumban 20 év börtönbüntetésre ítéltek egy iráni diplomatát, aki pokolgépes merényletet tervelt ki teheráni vezetéssel szembenálló franciaországi mozgalom tagjai ellen – írta csütörtökön a helyi sajtó.

Asszadolla Asszadit, a bécsi iráni nagykövetség munkatársát, terrorista gyilkossági kísérlet” és “terroristacsoport tevékenységében való részvétel” miatt ítélte el a bíróság. Abban találták bűnösnek, hogy részt vett egy pokolgépes merénylet kitervelésében, amelynek célpontja az iráni vezetés ellen dolgozó mudzsahid mozgalom Párizs melletti 2018-as évi nagygyűlése volt, amelyen több ezer ember vett részt.
Az ügyészség a bíróságon bebizonyította, hogy Asszadi valójában iráni titkosügynök, aki a merényletet három bűntársával – egy belgiumi iráni házaspár és egy egykori disszidens iráni költő segítségével – tervelte ki.
Bűnösségét egy olyan felvétel is bizonyította, amelyen ő maga látható, ahogy robbanóanyagokat tartalmazó csomagot ad át a házaspárnak, akiket ugyancsak letartóztattak a belgiumi hatóságok, és csütörtökön, 15 illetve 18 év börtönbüntetésre ítélt a belga törvényszék. Harmadik tettestársuk 17 évet kapott.
A merénylet elkövetését a belga különleges védelmi erők akadályozták meg, a nagygyűlés napján feltartóztatták az autójával Párizsba tartó házaspárt.
A hírlapok szerint az iráni kormányzat az ítélet kihirdetése előtt bejelentette, hogy nem fogja elismeri a bíróság döntését, mivel a belga igazságszolgáltatási rendszer által kezdeményezett eljárás véleményük szerint “nem érvényes”, hiszen Asszadi diplomáciai védelem jogosult.