A NATO üdvözli, és teljes mértékben támogatja az Egyesült Államok és Oroszország között létrejött, a nukleáris leszerelést célzó Új START-szerződés ötéves meghosszabbításáról szóló megállapodást – közölte az Észak-atlanti Tanács közleményében szerdán.

Az orosz külügyminisztérium szerdái tájékoztatása szerint hatályba lépett az hadászati támadófegyverek csökkentéséről kötött orosz-amerikai szerződés meghosszabbítása. Az Új START-szerződés, változtatások nélkül, 2026. február 5-ig marad érvényben.
A NATO közleménye szerint az Új START-szerződés hozzájárul a nemzetközi stabilitáshoz, ezért fontos a megállapodás folyamatos végrehajtása.
A szövetségesek továbbra is kiállnak a meglévő leszerelési, fegyverzet-ellenőrzési, valamint a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozására vonatkozó megállapodások és kötelezettségvállalások fenntartása mellett. Továbbra is támogatják a fegyverzet-ellenőrzésre irányuló tárgyalások folytatását a katonai szövetség tagállamai biztonságának javítására – hangsúlyozta a dokumentum.
A kollektív érdekek előmozdítását jelentő, az Egyesült Államok és Oroszország között létrejött megállapodás ellenére a NATO továbbra figyelemmel követi az Oroszország jelentette kihívásokat. Az Észak-atlanti Szövetség szoros konzultációt folytat az euroatlanti biztonságra veszélyt jelentő agresszív orosz fellépések kezelése érdekében – mutatott rá az állásfoglalás.
Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitika főképviselője közleményében aláhúzta, az unió kiemelt jelentőséget tulajdonít az Új START-szerződésnek, amely döntő mértékben járul hozzá a nemzetközi és az európai biztonsághoz.
A két legnagyobb atomfegyvert birtokló hatalom közötti kölcsönös bizalom és kiszámíthatóság növelésével a szerződés korlátozza a stratégiai versenyt és fokozza a stabilitást – írta. Az EU a fegyverarzenál további csökkentését célzó, a kölcsönös bizalmat erősítő, és az átláthatóságot növelő párbeszéd folytatását javasolja – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.
Az Új START-szerződést 2011-ben Prágában Barack Obama, az Egyesült Államok akkori elnöke és Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök írta alá. Ez az egyetlen jelenleg érvényben lévő szerződés Washington és Moszkva között, amely korlátozza a két fél nukleáris arzenálját. A dokumentum értelmében mindkét ország egyenként legfeljebb 800 hordozórendszerrel és 1550 atomtöltettel rendelkezhet.