Jogerősen 3 év 10 hónap fegyházbüntetésre ítélt a Keszthelyi Járásbíróság egy férfit, aki társával nemlétező termékeket ajánlott eladásra az interneten.

A Zalaegerszegi Törvényszék pénteken a birosag.hu oldalon azt közölte, hogy a két férfi 2019 októbere és 2020 januárja között – 105 embert károsított meg, és ezzel több mint 9 millió forintot keresett jogtalanul.
A Keszthelyi Járásbíróság a történteket elismerő, a bűnösségét beismerő, a tárgyaláshoz való jogáról lemondó elsőrendű vádlottat 43 rendbeli csalás bűntettében és 62 rendbeli csalás vétségében mondta ki bűnösnek. A férfi köteles megfizetni az okozott kárt a sértetteknek – 13 ember kivételével, akiknek a bíróság a polgári jogi igényét egyéb törvényes útra utasította.
A bíróság a történteket szintén elismerő másodrendű vádlottat pénzmosásban mondta ki bűnösnek, ezért őt két év – négy és fél év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélte .
A vádirat szerint az elsőrendű vádlott rávette társát, hogy több pénzintézetnél is nyisson bankszámlát, hogy azokra utaltassa az interneten általa eladásra kínált, de ténylegesen a birtokában nem lévő termékek teljes vagy részleges vételárát. A férfi egyebek között személygépkocsikat, játékkonzolokat, munkagépeket, mobilházat, utánfutót, konyhabútort is hirdetett. Az átutalt összegeket a másodrendű vádlottnak – 15 százalékos részesedés fejében – készpénzben fel kellett vennie és átadnia társának, illetve egy ismeretlenül maradt személynek – olvasható a közleményben.
Az ítélet – a polgári jogi igények kivételével – jogerős.