Az Európai Bizottságnak nagyon súlyos kérdésekre kell válaszolnia az Európai Tanács ülésén: választ kell adnia arra, hogy hova lett a pénz az uniós költségvetésből, és ki felelős azért, hogy 2,5-3 év elteltével lényegében pénzügyileg a csőd szélére sodorták az Európai Uniót – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő a Brüsszelből sugárzott interjúban azt mondta: a bizottság a költségvetés hétéves időszakának a felénél bejelentette, hogy elfogyott a pénz, és most arra kéri a tagállamokat, hogy eurómilliárdokat fizessenek be még pluszban ahhoz képest, amit egyébként előír a költségvetés.
Hozzátette: “van egy zűrös ukrajnai pénzügyi csomag”, ugyanis a bizottság adna hozzávetőleg 50 milliárd eurót Ukrajnának, holott azt sem lehet tudni, hogy az eddig Ukrajnának odaadott mintegy 70 milliárd euró mire ment el, és miért nem volt elég.
Emellett – folytatta – a bizottság most még 18 vagy 19 milliárd eurós hozzájárulást kér a Covid-járvány hatásainak leküzdése érdekében megalkotott újraindítási alap megnövekedett kamatterhéhez is, úgy, hogy ebből az alapból a magyarok és a lengyelek egy fillért sem kaptak. Jelezte: van továbbá egy nagyobb összeg, amit a migránsok Európába érkezésének elősegítése érdekében különít el a bizottság, és kérnek maguknak néhány milliárd eurót, hogy megemeljék a fizetésüket, miközben azt követelik Magyarországtól, hogy törölje el a rezsicsökkentést.
“Tehát a magyar emberek otthon fizessenek többet a rezsiért, küldjünk ide több pénzt, amiből nekik lesz plusz fizetésük. Tehát úgy, ahogy van az egész, az oly mértékig abszurd, hogy nyilván nem csak egy magyarnak, de majdnem minden európai uniós tagállam vezetőjének kinyílik a bicska a zsebében” – fogalmazott.
Orbán Viktor úgy látja, szinte semmi esély nincs arra, hogy az uniós tagállamok vezetői elfogadják az Európai Bizottság költségvetés-módosításra tett javaslatait.
A kormányfő hangsúlyozta: az Európai Tanács ülésére “senki nem azért jött, hogy az otthon nehéz helyzetben lévő családjai és polgárai helyett az Európai Unió bürokratáinak fizetésére adjon több pénzt”.
Hozzátette: egyezség hiányában egy hosszú harc indul, az Európai Bizottság újabb javaslatot készít, és “egyenként próbálják majd kivásárolni a tagállamok szavazatait”.
Egy dolog világos: mi, magyarok, nem tudjuk elfogadni, hogy a rezsicsökkentést megszüntessék Magyarországon, nem adunk pénzt arra, hogy itt a bürokraták fizetését megemeljék, nem adunk addig több pénzt Ukrajnának, amíg meg nem mondják, hogy hova lett az a 70 milliárd, amit korában adtunk, és teljesen nevetségesnek, abszurdnak, lehetetlennek tartjuk azt a kérést, hogy adjunk oda egy egy olyan hitelhez kamatnövekmény céljából plusz pénzt, amelyikből a nekünk járó összeget soha nem kaptuk meg – fogalmazott a miniszterelnök.
Hangsúlyozta: tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség az ukrajnai háború lezárásához.
Orbán Viktor kifejtette, az Európai Unión belül két iskola létezik az ukrajnai háború megítélésében: a “nagyok” azt mondják, tovább kell menni az eddigi úton, működik az az elgondolás, hogy le lehet győzni ukrán katonákkal és nyugati pénzzel, eszközökkel az oroszokat.
Hozzátette, ő egyedül képvisel ezzel szemben ellenvéleményt. Eltelt másfél év, ezt csináltuk, amit csináltunk; eredmény zéró, sőt negatív, tehát Oroszországot nem győztük le, az orosz politikai vezetés a helyén van, az orosz gazdaság, köszöni szépen, jól van, ehhez képest mi szenvedünk a magas inflációtól, nincs már pénzünk arra, hogy az ukránokat támogassuk, nyilvánvaló, hogy az ellentámadás, amit az uránok megindítottak, nehézkes, vagy kérdéses, hogy egyáltalán fűzhetünk-e hozzá bármilyen reményt – értékelt a kormányfő.
Rengeteg ember halt meg, még több fog meghalni, fölmérhetetlen a pusztítás, az emberi fájdalom és szenvedés, ami ott kialakul, ezért minden eszközt arra kell használni, hogy tűzszünet legyen és béketárgyalás – jelentette ki Orbán Viktor.
Azt mondta, ha van eszközünk, akár pénzügyi, akár politikai, azt úgy kellene felhasználni, hogy a béke felé vigyen bennünket. De az unió most még nem ezt teszi – tette hozzá a miniszterelnök, aki szerint uniós szinten “már a teljesítőképességünk határánál vagyunk”.
Elmondta: attól tart, hogy Ukrajnának adták a pénzünket, “egy olyan háborúra, aminek meg sem kellett volna történnie”.
Orbán Viktor hangsúlyozta, “az európai polgárok jó okkal lázadoznak” amiatt, hogy gazdasági bajaink közepette “hatalmas összegek mennek ki, ráadásul ellenőrizetlenül az Európai Unió területéről”, eközben Brüsszelben azt tervezik, hogy “hiteleket vesznek föl, és azt a pénzt is rossz célokra használják fel”, azaz “belekergetik a tagállamokat egy hosszú időre fennálló, nagy kamatfizetési kötelezettséggel járó adósságcsapdába”.