Cirkovce, 2022. december 2. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ (b) és Robert Golob szlovén miniszterelnök az északkelet-szlovéniai Cirkovcében, a Cirkovce-Pince magasfeszültségû távvezeték átadóünnepségén 2022. december 2-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az energetikai infrastruktúra összekötése Magyarország és Szlovénia között szimbolizálja a két nép jövőbe vetett reményét is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a szlovéniai Cirkovcében a Cirkocve-Pince villamosenergia-távvezeték átadóünnepségén.

A kormányfő hangsúlyozta: korábban az egykori jugoszláv területen élő népek és a magyarok el voltak vágva egymástól. Emiatt a magyarok minden kapcsolatot kelet-nyugat összefüggésben építettek ki, legyen szó gázról, olajról, villanyról.
Ez a szétválasztottság Jugoszlávia megszűnése után is megmaradt, és Magyarország egyetlen szomszédja Szlovénia volt, amellyel sem a gáz, sem az olaj, sem pedig a villamosenergia rendszer nem volt eddig összekötve – tette hozzá Orbán Viktor.