Budapest, 2023. május 4. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Portfolio gazdasági hírportál online hitelezési konferenciáján a budapesti Marriott Hotelben 2023. május 4-én. MTI/Máthé Zoltán

A júniusi budapesti találkozót követően pénteken újra Csin Licsüennel (Jin Liquin), az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) elnökével tárgyalt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, ezúttal Pekingben – közölte pénteki közleményében a GFM.

Az AIIB a világ egyik legnagyobb multilaterális fejlesztési bankja, amelynek célja, hogy a nemzetközi infrastruktúrafejlesztési hitelpiac meghatározó szereplőjévé váljon. Magyarország 2017-ben csatlakozott a jelenleg 92 tagot számláló szervezethez – ismertette a minisztérium.
A megbeszélésen a felek folytatták a magyarországi találkozón megkezdett párbeszédüket az infrastrukturális együttműködési lehetőségekről, valamint a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) helyzetéről.
Nagy Márton az AIIB vezetőségének, illetve stábjának tartott, a fenntarthatóságra fókuszáló globális FDI stratégiáról szóló előadásában bemutatta az FDI Magyarországon és az Európai Unióban betöltött szerepét. Kiemelte, hogy Magyarország gazdasági növekedésének alapja a beruházások magas aránya, amelyben jelentős szerepet tölt be az FDI.
Megállapította, hogy az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank prioritásaival összhangban a fenntarthatóság egyre meghatározóbb szemponttá válik, így a működőtőke kiemelt ágazataivá a megújuló energia, az akkumulátoripar és az elektromobilitás válnak. Ebben Magyarország számít Kína partnerségére, cél, hogy hazánk a legfejlettebb, high-tech technológiák vonzó célpontjává váljon – írta közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.