Az európai kormányoknak politikájuk homlokterébe kell helyezniük az újságírás, az újságírók és minden médiaszereplő szabadságának védelmét és biztonságát, médiaellenes retorikának nincs helye egy demokratikus társadalomban – jelentette ki Marija Pejcinovic Buric, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács főtitkára a sajtószabadság május 3-án esedékes világnapja alkalmából kedden.

A főtitkár nyilatkozatában hangsúlyozta: mivel az újságírók és a média más szereplői számos európai országban egyre fokozódó nyomásnak, megfélemlítésnek, erőszaknak és a munkájukba való beavatkozás különféle formáinak vannak kitéve, sürgetővé vált nemzeti cselekvési tervek kidolgozása az újságírók biztonsága érdekében.
“A politikusoknak el kell ítélniük az újságírók elleni minden fenyegetést vagy támadást” – fogalmazott.
A kormányoknak foglalkozniuk kell az újságírók védelmének megerősítésével, a médiaszereplők elleni bűncselekmények elkövetőinek hatékonyabb elszámoltatásásával, valamint fel kell hívniuk a figyelmet “a sokszínű és független média döntő szerepére a valódi demokrácia megőrzése érdekében” – húzta alá.
“A demokratikus szabadságjogok védelme érdekében elengedhetetlen, hogy az államok kedvező környezetet teremtsenek a sokszínű és független média virágzásához és alapvető szerepének betöltéséhez. Ahhoz pedig, hogy ez lehetséges legyen, a médiának számon kell tudnia kérni a kormányokat és más szereplőket nyilvános vitákban való részvétel előmozdítása, eszmék és vélemények kifejezése, illetve információk félelem nélküli terjesztése által” – fogalmazott.
A főtitkár közölte: az Európa Tanács az újságírás védelmét és az újságírók biztonságát előmozdító platformjának nemrégiben közzétett, 2023-as éves jelentése a médiaszabadság romlásának aggasztó tendenciájára hívta fel a figyelmet. A folyamat különösen Oroszországban és Fehéroroszországban drasztikus – emelte ki.
Ezzel összefüggésben emlékeztetett: az Európa Tanács számos eszközt dolgozott ki, hogy útmutatást adjon a kormányoknak az újságírók biztonságának szavatolására. “Eljött az ideje, hogy a kormányok érdemi lépéseket tegyenek a sajtószabadság romlásának kezelésére. Most ezen eszközök hatékony, nemzeti szintű megvalósítására kell összpontosítani” – tette hozzá Marija Pejcinovic Buric.
Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában hangoztatta: mindenkinek joga van a beavatkozás nélküli véleményalkotás és a véleménynyilvánítás szabadságához.
“A véleménynyilvánítás szabadsága ma fontosabb, mint valaha, döntően hozzájárul valamennyi emberi jog jövőjének alakításához” – fogalmazott.
Miközben a szabad, független és sokszínű média megőrzése létfontosságú az ellenállóképes és egészséges demokráciák számára, nem mindenhol biztosított a sajtó szabadsága – hangoztatta Borrell, majd kijelentette: a véleménynyilvánítás szabadságához való jog rendíthetetlen védelmezőjeként az EU elítéli az újságírókkal szembeni fenyegetések és erőszak minden formáját.
Borrell közölte: az EU célzott programok révén támogatja a média veszélyben lévő munkatársait, és fellép az információk manipulálása, a külföldi beavatkozások ellen, hogy segítse az európaiakat a dezinformációval, a manipulációval és a propagandával szembeni ellenállóképességük megerősítésében – mondta.
A sajtószabadság védelme és előmozdítása egyetemes feladat, amely nem ismer határokat. Az EU továbbra is elkötelezett amellett, hogy mind nemzetközi fórumokon, mind helyi szinten együttműködjön a kormányokkal, a médiával és a civil társadalommal, hogy világszerte megerősítse a sajtószabadságot – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.