Havi összehasonlításban csökkent az építőipari termelés az euróövezetben és nőtt az Európai Unióban áprilisban – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán. Havi és éves szinten egyaránt Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az építőipari termelés áprilisban.

Az euróövezet építőipari termelése 0,2 százalékkal csökkent áprilisban, miután márciusban 0,5 százalékos esést regisztráltak havi szinten. Az euróövezetben az  építőipari termelés 1,1 százalékkal csökkent áprilisban éves viszonylatban a márciusi 0,7 százalék csökkenést követően.
Az Európai Unióban 0,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés áprilisban havi bázison azután, hogy márciusban 0,6 százalék csökkenést jegyeztek fel. Éves viszonylatban az építőipari termelés 0,9 százalékkal esett a márciusi 1,4 százalék csökkenés után.
Áprilisban a legnagyobb mértékben, 11,1 százalékkal, Magyarországon nőtt a építőipari termelés, míg Romániában 8 százalékos, Szlovákiában 7,7 százalékos növekedést jegyeztek fel. A legnagyobb visszaesés Belgiumban (-3,7 százalék), Szlovéniában (-2,7 százalék) és Németországban (-2,1 százalék) volt.
Éves viszonylatban is Magyarországon mérték a legnagyobb növekedést, 15,6 százalékot, majd Románia következett 13,2 százalékkal és Portugália 6,8 százalékkal. A legnagyobb visszaesés Belgiumban (-9,3 százalék), Lengyelországban (-6,0 százalék) és Szlovéniában (-5,3 százalék) volt áprilisban.