A kormány az elkövetkezendő időkben is arra fog koncentrálni, hogy minél több beruházás jöjjön Magyarországra, ezzel növekedési pályán tartva a gazdaságot. Ehhez politikai, fizikai és energiaellátási biztonságra van szükség, amit európai összevetésben Magyarország egyedülálló módon tud garantálni – mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Tamási-Hús Kft. kapacitásbővítő beruházásának átadásán.

Szijjártó Péter az átadón hangsúlyozta: a kormány célja, hogy hosszú távon növekedési pályán maradjon a gazdaság, ezzel kimaradva az európai recesszióból. Magyarországon európai összevetésben is egyedülálló módon adott a politikai biztonság, a fizikai biztonság és az energiaellátási biztonság, amelyek nyomán még több beruházás tud érkezni az országba.
A Tamási-Hús Kft. kapacitásbővítő beruházása kapcsán elmondta, a kormány nagyra becsüli azokat a beruházásokat, amelyek a magyar élelmiszeripar technológiai színvonalát emelik és a Gierlinger Holding beruházása Tamásiban is ebbe a kategóriába esik.
“Büszkék vagyunk rá, hogy Ausztria egyik legnagyobb húsipari vállalata újra Magyarországon hajtott végre beruházást, büszkék vagyunk arra, hogy a Gierlinger csoport öt üzeméből az egyik it van Magyarországon, Tamásiban” – hangsúlyozta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a csoport 14 milliárd forintos beruházást hajtott végre, amiből új üzemet, valamint raktárt alakítanak ki és 255 új munkahelyet hoznak létre.
Az élelmiszerellátás biztonsága nemzetbiztonsági jelentőséggel bír, ezért a folyamatos kormányzati cél nem is lehet más, mint hogy a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar hatékony és biztonságos legyen.
Hozzátette, hogy az említett iparágaknak a belső ellátás mellett a exportra is kell kapacitással rendelkezniük.
“A magyar élelmiszeripar az elmúlt években többször is sokkhatásnak volt kitéve, de szerintem nyugodtan mondhatjuk, hogy a magyar élelmiszeripar átment a vizsgán (…), hiszen a világjárvány nyomán teljes mértékben megszakadt és bizonytalanná vált szállítási útvonalak dacára sem alakult ki semmifajta ellátási zavar Magyarországon” – fogalmazott a külügyminiszter.
Hozzátette: 2021-ben – amikor a világ még a járvány hatásait “nyögte” – a magyar élelmiszeripar 4400 milliárd forintos termelési értéket tudott felmutatni, ami rekordnak számít és 17 százalékkal haladta meg a 2020-as adatot.
Szijjártó Péter szavai szerint ezt még lehet hova fokozni, hiszen az idei termelési adatok – augusztus végéig – már elérték a 4000 milliárd forintnyi szintet, ami 46 százalékkal haladja meg a tavalyi rekordévét.
Közölte azt is: mintegy 135 ezer ember dolgozik az élelmiszeriparban, ami alátámasztja azt, hogy egy stratégiai ágazatról van szó.
Az ágazat versenyképességéről azt közölte: tavaly több mint 10 milliárd eurónyi élelmiszeripari export jött létre, ami 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatot.
Mint fogalmazott: bár a lakosságszám alapján csak a 95. helyen áll az ország, az élelmiszeripar teljesítménye viszont a világranglistán a 32. helyen van és a világ 163 országába jutnak el a magyar élelmiszerek.
“Mindezek alapján nyugodtan kimondhatjuk, egyáltalán nem túlzás, hogy a magyar élelmiszeripar az egyik legbiztonságosabban működő ilyen ágazat Európa-, sőt világszerte” – emelte ki Szijjártó Péter.
Szólt arról is, hogy a háború és az elhibázott szankciók következményei miatt Európa egy rég nem látott gazdasági recesszió felé rohan, ebben a helyzetben a kormánynak nem lehet más a célja, mint hogy az ország maradjon ki ebből. Ugyanakkor az ország az elmúlt 12 évben mindig erősebben került ki a válságokból, mert mindegyikre speciális, a magyar nemzeti érdekeket szem előtt tartó válaszokat adott. Ez azt jelenti, hogy nem szociális támogatásokra költötte a kormány a pénzt, hanem inkább beruházásokat ösztönző programokat támogatott. A miniszter szerint most is ez jelentheti a megoldást és a beruházásokkal az ország elkerülheti a recessziót.
Szijjártó Péter jelezte, hogy idén már most olyan magas a beruházási érték, amire még nem volt példa Magyarországon.