Tudatos döntés volt az ukrajnai “különleges hadművelet” lassítása a civil áldozatok minimalizálásának érdekében – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Sanghaji Együttműködési Szervezet katonai tárcavezetőinek szerdai taskenti tanácskozásán.

Sojgu állítása szerint az orosz hadsereg szigorúan betartja a humanitárius jog normáit az művelet során, nagypontosságú fegyverekkel támadja az ukrán fegyveres erők katonai infrastruktúráját, köztük a reptereket, vezetési posztokat, erődítmények, a katonai-ipari komplexum létesítményeit és a raktárokat, eközben pedig mindent  elkövet a civil áldozatok elkerülése érdekében.
“Természetesen ez lelassítja az offenzíva ütemét, de szándékosan teszünk így” – mondta Sojgu.
Az orosz miniszter rámutatott, hogy az orosz hadsereg szisztematikus munkát végez a békés élet helyreállítása érdekében a “felszabadított” területeken, humanitárius segítséget nyújt, helyreállítja az infrastruktúrát és a létfontosságú rendszereket. A “felperzselt föld taktikájának” alkalmazásával és a nemzetközi normák megsértésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket. Rámutatott, hogy az ukrán alakulatok polgári létesítményekben alakítanak ki tüzelőállásokat, a lakosságot pedig “emberi pajzsként” használják. Kitért rá, hogy az ukrán fél tömegesen alkalmazza a Lepesztok típusú gyalogsági akna távolsági telepítését és szándékosan lő lakott területeket, hogy minél nagyobb veszteséget okozzon az infrastruktúrának és a polgári lakosságnak.
Hozzátette, hogy az ukrajnai háború a tervek szerint halad, és hogy minden kitűzött célját el fogják érni. A miniszter szerint az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányok csak elnyújtják a konfliktust és növelik az áldozatok számát.
“Az Egyesült Államok és segítőinek deklarált célja, hogy stratégiailag kimerítsék Oroszországot, hogy kiiktassák a konkurenciát, és hogy figyelmeztessék a többi, független külpolitikát folytató államot” – fogalmazott a tárcavezető.
Sojgu a háború elindítását a tanácskozáson azzal indokolta, hogy Kijev, megtagadva a minszki megállapodások végrehajtását, valós veszélyt jelentett a Donyec-medence lakosaira, hosszú távon pedig Oroszországra.
Beszámolója szerint sok ukrán katona teszi le önként a fegyvert, tudva, hogy hadifogolyként humánus elbánásban részesül, az ukrán vezetés viszont – Sojgu szerint – a megfélemlítés és a további megadások megelőzése céljából, valamint annak megakadályozására, hogy a hadifoglyok terhelő vallomást tegyenek, “leszámol a saját katonáival”.  Mint mondta, bizonyítékok vannak rá, hogy Kijev megsérti a hadifoglyokra vonatkozó normákat, a kínzások és a gyilkosságok elkövetői pedig nem egyszer saját maguk osztották meg az interneten az embertelen cselekedeteikről készült felvételeket.
Sojgu egyebek között azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok által finanszírozott ukrajnai laboratóriumokban biológiai fegyverek komponenseit fejlesztették ki és a járványügyi helyzet megingatásának módszereit tesztelték, ami szerinte közvetlen fenyegetést jelente a Sanghaji Együttműködési Szervezet tagállamaira. Bejelentette, hogy Moszkva fokozza a tádzsikisztáni és kirgizisztáni katonai bázisainak harckészültségét az afganisztáni helyzet romlása miatt és üdvözöl minden nemzetközi rendezési kezdeményezést.
Sojgu kezdeményezte, hogy decemberben Moszkvában tartsanak védelmi miniszteri tanácskozást az Sanghaji Együttműködési Szervezet és a Független Államok Közössége tárcavezetőinek részvételével.