Az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú, légi és tengeri indítású precíziós fegyverekkel kedden Ukrajna katonai vezetési rendszerére és a kapcsolódó energetikai létesítményekre nagy erejű csapásokat mértek, amelyek sem Lengyelországot, sem Kijevet nem érintették – közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdán.

Hozzátette, a csapások elérték céljukat, és minden kilőtt rakéta eltalálta célpontját.
“Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a nagy pontosságú csapások csak ukrán területen lévő célpontok ellen történtek, 35 kilométernél nem közelebb az ukrán-lengyel határhoz” – mondta a tábornok.
A szóvivő közölte, hogy a november 15-én este Lengyelországban közzétett fényképek alapján a Przewodów lengyel faluban talált roncsokat az orosz védelmi ipar szakemberei egyértelműen az ukrán légvédelem Sz-300-as rendszere irányított rakétájának darabjaiként azonosították. Szándékos, a helyzet eszkalációját célzó provokációnak nevezte, hogy ukrán források és külföldi tisztségviselők a Przewodówra zuhant “orosz rakétákról” tettek bejelentést.
Konasenkov azt állította, hogy kedden az orosz erők egyetlen rakétacsapást sem mértek Kijevben lévő létesítményekre. Mint mondta, az összes pusztítás, amelyről a “kijevi rezsim” felvételeket mutatott be az ukrán főváros lakónegyedeiből, a Kijev területére telepített ukrán és külföldi légvédelmi rendszerekből kilőtt légvédelmi rakéták lezuhanásának és önmegsemmisítésének közvetlen következménye.
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak azt mondta, hogy Oroszországnak nincs köze a lengyelországi rakétaincidenshez, és semmilyen módon nem vétkes benne.
“Egy újabb hisztéria, heves ruszofób reakció tanúi lehettünk, amely semmilyen valós adaton sem alapult. Egyes országok magas rangú képviselői ténylegesen úgy nyilatkoztak, hogy fogalmuk sem volt róla, hogy pontosan mi történt” – mondta.
“Az ilyen féktelen reagálás azt mutatja, hogy soha nem szabad sietni az értékeléssel, a helyzetet felforrósító kijelentésekkel. Különösen ilyen kritikus pillanatokban. És (nem szabad) pontos információk nélkül nyilatkozni” – mondta Peszkov.
Azt mondta, nincs tudomása róla, hogy az orosz hatóságok az incidenssel kapcsolatban kapcsolatba léptek volna az Egyesült Államokkal vagy a NATO-val. Közölte, hogy Oroszország céljai a keddi rakétacsapások után sem változtak meg Ukrajnában.
Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Telegram-csatornáján azt írta, hogy “a lengyel farmot ért ukrán +rakétacsapás+ története csak egy dolgot bizonyít: a Nyugat az Oroszország elleni hibrid háborújával növeli egy világháború kirobbantásának valószínűségét”.
Konasenkov a szerdai hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők Kupjanszk irányában támadási kísérletek során több mint 80 embert, hat harckocsit, nyolc páncélozott harcjárművet, két páncélozott járművet és három önjáró tüzérségi löveget, Liman irányában több mint száz halottat és sebesültet, két harckocsit és négy páncélozott harcjárművet, Donyecknél több mint 160 embert, három harckocsit, öt páncélozott harcjárművet, egy kisteherautót és két lőszerrel felszerelt járművet, a donyecki régió déli részén pedig több mint 65 katonát és “zsoldost”, két gyalogsági harcjárművet, öt páncélozott járművet és három járművet veszítettek.
Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi csapatok hét ukrán vezetési pontra, 94 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 185 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-50-es légvédelmi radarállomást, egy lőszerraktárt, két amerikai gyártmányú M777-es tarackot, egy Akacija önjáró tarackot és egy Grad sorozatvetőt. Az orosz légierő a hadijelentés értelmében lelőtt egy Mi-8-as helikoptert, a légvédelem pedig három drónt, valamint 11 HIMARS- és Uragan-lövedéket.
Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 333 repülőgépet, 177 helikoptert, 2514 drónt, 388 légvédelmi rakétarendszert, 6644 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 892 sorozatvetőt, 3587 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7240 speciális katonai járművet veszítettek. Az adatokat más források nem erősítették meg.
Szerdán az Ukrajnától elcsatolt területek több településéről és az oroszországi Belgorod megyéből jelentettek ukrán csapásokat. Herszon megyében a férje szerint kedd délután óta nyoma veszett Jekatyerina Gubarjova Moszkva által kinevezett kormányzó-helyettesnek.