Megállapodott az AutoWallis csoport a kínai Geely Auto Group által gyártott Farizon márkájú elektromos haszonjárművek kizárólagos forgalmazásáról nyolc közép-kelet-európai országban – tájékoztatta az AutoWallis csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a nyolc régiós ország közé Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia tartozik.
A 2016-ban indult Farizon Kína első olyan haszonjármű márkája, amely új energiaforrásra épülő teljes termékpalettát kínál, nehéz és könnyű haszongépjárműveket, buszokat, továbbá hozzá kötődik a világ első M100 metanol meghajtású nehéz teherautójának kifejlesztése is. A Farizon a nulla kibocsátású közlekedés támogatására törekszik, és ehhez saját fejlesztésű hajtásrendszerekkel rendelkezik – ismertették.
A márka a nemzetközi piacokra is belépett, jelen van Dél-Amerikában, a Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában, 2024-ben pedig megkezdte az európai terjeszkedését.
Ormosy Gábor, az AutoWallis csoport vezérigazgatója a közleményben kifejtette: az AutoWallis az elsők között lépett partnerségre olyan kínai márkákkal, mint a BYD és az MG. A vállalat folyamatosan vizsgálja a további üzletfejlesztési lehetőségeket annak érdekében, hogy a csoport 16 országos lefedettségét tovább növelje, és a Farizonnal 24-re bővülő márkakínálatát innovatív és népszerű márkákkal szélesítse.
Andrew Prest, az AutoWallis csoport nagykereskedelmi üzletágának igazgatója jelezte, hogy a Farizon forgalmazása 2024 második felében indulhat el, kezdetben a V6E és a SuperVan modellekkel.
Az AutoWallis februári tájékoztatása szerint tavaly újabb árbevételi csúcsot és jelentős nyereségnövekedést ért el a csoport. A több mint 366 milliárd forintos árbevétel 36 százalékkal, a 19,7 milliárd forintos EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) ugyancsak 36 százalékkal, a 9,8 milliárd forintos nettó eredmény pedig 14 százalékkal haladta meg az előző évit.
Az AutoWallis Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A részvény 148 forinton zárt szerdán. Az elmúlt egy évben a papír legalacsonyabb árfolyama 87 forint, a legmagasabb 168 forint volt.