A magyar gazdaság működőképességének a megőrzése, a munkahelyek megvédése és a vállalkozások támogatása a legfontosabb cél a járvány második hullámának idején és a központi költségvetés a járványügyi, egészségügyi védekezés költségein túl minden szükséges forrást biztosít a gazdaság- és családvédelmi intézkedések finanszírozására is. Ennek ellenére szeptemberben a korábbi hónapokhoz képest kisebb mértékben, 9 milliárd forinttal nőtt a költségvetés hiánya, és 2270 milliárd forintot tett ki az év első kilenc hónapjában – tájékoztatott  csütörtökön a Pénzügyminisztérium (PM).

Az önkormányzatok nélkül számolt államháztartás, a központi alrendszer 2270,3 milliárd forintos hiányán belül a központi költségvetés 1841,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 441,8 milliárd forintos hiánnyal zártak, az elkülönített állami pénzalapok 13,3 milliárd forintos többletet értek el. A múlt év első kilenc hónapjában a központi alrendszer hiánya 303,6 milliárd forintot tett ki.
Szeptemberben 136,9 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, így a kilenchavi bevétel 909,4 milliárd forintot tett ki, míg az uniós kiadások meghaladták az 1500,8 milliárd forintot.
Idén szeptember végéig 581,4 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések. Emellett a PM közleménye kiadások között kiemelte a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra költött 150,9 milliárd forintot,  a kiemelt közúti projektekre fordított 140,0 milliárd forintot és a közúthálózat fenntartására és működtetésére kifizetett 80,9 milliárd forintot, valamint a Falusi útalapból felhasznált 79,0 milliárd forintot. Fontos kiadásként jelölték meg a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból kifizetett 128,5 milliárd forintot  és  a Beruházás ösztönzési célelőirányzatból kiadott 49,5 milliárd forintot és a közúthálózat felújítására fordított 37,4 milliárd forintot. A Modern városok program céljaira 34,5 milliárd forintot folyósítottak,  a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására 32,3 milliárd forintot,  a magyar falu program alprogramjainak támogatására 30,5 milliárd forintot fordított a költségvetés.
Az államháztartás központi alrendszerének első kilenc havi részletes adatait két hét múlva, október 22-én közli a Pénzügyminisztérium.