Alberto Dainese nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny 19. szakaszát, amelyen Valter Attila és az összetett esélyesei a hajrában történt bukás ellenére gond nélkül megérkeztek.

Három nehéz, hegyi befutós szakasz után pénteken a La Baneza és Íscar közötti 177,5 kilométeres teljesen sík, kategorizált emelkedő nélküli etapot teljesítette a mezőny.
Négyfős szökevénycsoport tekert el, a sprintbefutóban érdekelt csapatok azonban nem engedték messzire, így időben utol is érték. Az utolsó két kilométeren belül bukás szakította szét a mezőnyt, a zöld trikós, két szakaszgyőzelemmel rendelkező ausztrál Kaden Groves is érintett volt. A hajrában sokáig úgy tűnt, az Ineos Grenadiers remek felvezetése után az időfutamban kétszeres világbajnok olasz Filippo Ganna hosszú hajrája etapsikert ér, ám az utolsó métereken honfitársa, a szembeszélben jó ütemben indító Alberto Dainese elé tudott kerülni. Így a Giro d’Italián tavaly és idén elért egy-egy szakaszgyőzelme után a spanyol körversenyen is ünnepelhetett azt követően, hogy a nyitó csapatidőfutamot megnyerte a dsm-firmenich-hel.
Valter Attila nem volt érintett a bukásban és az 50. helyen ért célba a győztessel azonos idővel, miképp megúszták az esést az összetettért harcolók is, így az amerikai Sepp Kuss változatlanul 17 másodperces előnnyel őrzi a piros trikót, amikor már csak két szakasz van hátra. Az összetett várhatóan már csak a szombati, tíz darab harmadik kategóriás emelkedőt tartalmazó, Manzanares el Real és Guadarrama közötti 208 kilométeres etapon változhat. A 78. Vuelta a Espana vasárnap Madridban zárul.

Eredmények (a Vuelta honlapja alapján):
19. szakasz, La Baneza-Íscar, 177,5 km:
1. Alberto Dainese (olasz, dsm-firmenich) 3:42:09 óra
2. Filippo Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) azonos idővel
3. Marijn van den Berg (holland, EF Education-EasyPost) a. i.
…50. Valter Attila (Jumbo-Visma) a. i.
Az összetett élcsoportja:
1. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) 69:13:36 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 17 másodperc hátrány
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:08 perc hátrány
…21. Valter 1:03:54 óra hátrány