Közel volt a siker, mégis balul végződött a magyar csapat első meccse a budapesti birkózó Európa-bajnokság nyitónapján, a szabadfogásúak 79 kilogrammos kategóriájában szereplő Vida Csaba ugyanis óriási csata végén 9-8-ra veszített a nyolcaddöntőben.

A 25 éves sportolót az A szőnyeg első mérkőzésére szólították a BOK Csarnokban 11.30 órakor a georgiai Vladimeri Gamkrelidze ellen, akivel élvezetes, közönségszórakoztató meccset vívott.
A találkozó elején a rivális igyekezett irányítani, az összekapaszkodásokból a szőnyeg széle felé terelte a magyart, aki azonban jól koncentrált, s rendre el tudott forogni a zónából. Az első egy perc kifejezetten izgalmasan telt, majd a második elején óriási üdvrivalgásban törtek ki a hazai szurkolók, miután Vida szépen kontrázott és egy gyönyörű dobással hátára vágta ellenfelét (4-0). Gamkrelidze a folytatásban ment tovább előre, s a harmadik percben szép lábratámadással (4-2) faragott hátrányából.
A szünetet követően a georgiai óriási energiával rontott Vidának, és gyorsan le tudta csavarni a magyar versenyzőt (4-4), aki viszont “cserébe” gyönyörűen megkontrázta az akciót (6-4), melynek végén mégis ő került a hasára, miután Gamkrelidze az átforgatásból mögé tudott menni (6-5).
Az akciók sorának ezzel még közel sem volt vége. Az ötödik percben a kecskeméti birkózó egy gyönyörű dobással 8-5-re növelte előnyét, majd a hatodik legelején már úgy tűnt, hogy lezárhatja a meccset, de hiába szorította a zónába riválisát, az összekapaszkodásból Gamkrelidze tudott indítani, csípődobással fordított (8-9), majd onnan tusveszélyes helyzetbe szorította ellenfelét. Vida a két vállat hatalmas erőfeszítések árán el tudta kerülni, de a félperces “menekülés” végére már csak alig tíz másodperc maradt a meccsből, ami már nem volt elég számára, hogy újabb akciót csináljon.
“Ez az ő fogása volt, amikor összekapaszkodtak, szinte biztos voltam benne, hogy négy pontért eldobja. Hihetetlen, hogy a saját fogásából őt dobták el. Nem értem, mi történt” – bosszankodott az MTI-nek az utolsó percben látottak miatt Bánkúti Zsolt szövetségi kapitány.
Vida Csaba ezek után már csak abban bízhat, hogy a georgiai egészen a döntőig jut, s akkor ő a keddi vigaszágra kerül.
A hétfői versenynapon három másik magyar lép szőnyegre: Muszukajev Iszmail (65 kg) rögtön a negyeddöntőben kezd, míg Antal Dániel (70 kg)) és Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) a nyolcba kerülésért küzd.