Átadták a nagycenki Remetekápolnát, amelyet eredeti helyétől nem messze, a Széchenyi-kastélyhoz közelebb építettek újjá egy háromszázmillió forint értékű, a Fertő táj világörökségi térség több helyszínen megvalósuló fejlesztési csomag részeként.

Barcza Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program részeként öt helyszínen megvalósuló fejlesztések célja, hogy a helyi turisztikai attrakciók bekapcsolódhassanak a Fertő-part idegenforgalmi vérkeringésébe.
Ennek egy jó eleme a kápolna, amelyet 1902-ben bontottak el rossz állapota miatt – mondta, hozzátéve, hogy a beruházással a hársfasor és a szoborpark egy újabb elemmel gazdagodott.
Kárpáti Béla, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója felidézte, hogy az 1754-ben Széchenyi Antal gróf és felesége Barkóczy Zsuzsanna által ültetett hársfasor végében állt egykor egy remetelak és mellette a Remetekápolna. A mindenkori cenki remete feladata volt a kápolna őrzése, gondozása, a déli harangozás és az, hogy a kápolna esti imáján részt vegyen.
Kiemelte, hogy a Széchenyi család hagyományának ápolásához az ilyen “kicsi elemek” helyrehozása is fontos, mert ezekből áll össze az a kép, amelyből láthatjuk, hogy a Széchenyi család mi mindent tudott adni a magyar társadalomnak.
Csorba János, Nagycenk (független) polgármestere azt mondta, hogy a település középpontjában a Széchenyi kultusz ápolása áll.
Az egykori Remetekápolna néhány elemét, a homlokzaton lévő kettőskeresztet és a bejárati vasrácsot beépítették a korabeli tervek és fotók alapján rekonstruált épületbe – mondta.
Hozzátette, hogy az elmúlt tíz évben a településen megújult a Szent István-templom, a Széchenyi Mauzóleum, a Széchenyi Múzeumvasút, elkezdődött a nagycenki Széchenyi-kastély felújítása és elkészült a Remetekápolna.
A fejlesztési program részeként a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban az interaktív élményelemeket fejlesztik tovább, kert- és erdőrendezési munkálatokat végeznek és új információs pontokat építenek ki. A fertőbozi Julien-völgy rendezvényhelyszín és pihenőparkban modernizálták a szabadtéri nézőteret és új vizesblokkot alakítottak ki.
Fertőszéplakon renoválták a Széchenyi-kastély belső udvarát és felújították a homlokzatot, emellett pihenőparkot alakítottak ki a templomdombon. Sarródon a pihenőparkot fejlesztették.