Liza Ferschtman nemzetközi hírű holland hegedűművész lesz a MÁV Szimfonikus Zenekar vendégszólistája április 20-án a Zeneakadémián.

A koncerten Haydn, Berg és Schubert művei hangzanak el Farkas Róbert vezényletével – áll a zenekar MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.
A tájékoztató szerint a hangversenyen elsőként Joseph Haydn 1772-ben bemutatott, 44. szimfóniája lesz hallható, amely egyike azon műveknek, amelyekkel Haydn a kor ismert irodalmi irányzatához, a Sturm und Drang-hoz csatlakozott. Mint írják, a szimfónia alcíme: Gyász, amelyet mintegy száz évvel a bemutató után az utókor ragasztott a műhöz, mivel Haydn kívánsága az volt, hogy e szimfónia lassú tételét játsszák a temetésén. Ez végül csak 1909-ben Berlinben, születésének 100. évfordulóján teljesült.
A koncert következő darabjának, Alban Berg Hegedűversenyének már maga a szerző adta az Egy angyal emlékére alcímet. A darabot a zeneszerző barátja, a világhírű építész, Walter Gropius gyermekbénulásban elhunyt 18 éves lánya emlékére komponálta. A mű ősbemutatója a zeneszerző halála után, Barcelonában volt.
Mint írják, a hegedűversenyt a MÁV Szimfonikus Zenekar vendégszólistája, a karizmatikus holland hegedűművész, Liza Ferschtman előadásában hallhatja a közönség, aki tanulmányait a Hágai Királyi Konzervatóriumban, az Amsterdami Konzervatóriumban, a Curtis Intézetben és a Guildhall Akadémián végezte.
A közleményben felidézik, hogy a hegedűművész a világ sok híres zenekarával és karmesterével játszott versenyműveket. 2006-ban elnyerte hazája legrangosabb szakmai kitüntetését, a Holland Zenei Díjat, 2021-ben pedig megkapta a holland Orange-Nassau Rend tiszti fokozatát. 2007 óta Hollandiában a Delfti Kamarazenei Fesztivál művészeti igazgatója. Magyarországon 2013-ban lépett fel először a Budapesti Fesztiválzenekar szólistájaként.
A hangverseny befejezéseként Schubert IV. c-moll szimfóniája csendül fel, amelynek a 19 éves zeneszerző különös módon a Tragikus címet adta. A mű első tétele inkább drámai, a következő részek viszont optimisták, energikusak – áll az összegzésben.