Bach, Beethoven és Händel művei csendülnek fel Rákász Gergely december 1-jén kezdődő, 19 városban zajló Beteljesült ünnep című adventi látványkoncert-sorozatán.

A koncertorgonista az MTI-nek elmondta: pályája kezdete óta fontos számára, hogy a karácsonyi ünnepkör közeledtével a ráhangolódást és a lelki felkészülést egy bensőséges hangulatú hangversenysorozattal segítse.     Rákász Gergely hangsúlyozta, a pandémia idején különösen fontos a lelki feltöltődés. A hangversenykörúton “egy világjárvány árnyékában csodálatos zenékkel merengünk az ember helyén a teremtésben és a sorsán, amely – mint kiderült – egy pillanat alatt kicsúszhat a kezéből” – fogalmazott.     Mint mondta: az ünnepi muzsikák, mint a Messiás Halleluja kórusa, a magyar és ősi európai karácsonyi énekek után a koncertsorozaton felcsendülő Beethoven V. szimfóniájának nyitánya arra keresi a választ, hogy vajon változtathatunk-e a sorsunkon. Kiemelte: Bach Passacagliájában éppúgy megelevenedik “a barokk kor emberének hétköznapi kilátástalansága, mint a ma emberének tanácstalansága az életet megbénító világjárvány idején. De jelképes a mű végén felcsendülő harmóniákban a mindent átható, reményteljes fény – tette hozzá.
A többségében templomokban megvalósuló látványkoncerteket az orgonista zenetörténeti kommentárjai és vetítés egészíti ki. Ez utóbbit Papp Norbert festőművész állított össze.     Hangversenysorozata során az orgonaművész december 1-je és december 28-a között Kiskunfélegyházára, Békéscsabára, Orosházára, Hódmezővásárhelyre, Jászberénybe, Mezőberénybe, Szolnokra, Komáromba, Tatára, Kaposvárra, Dunaújvárosba, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Veszprémbe, Szombathelyre, Sopronba, Mosonmagyaróvárra, Győrbe és Kecskemétre látogat.     Rákász Gergely 15 évesen adta első hangversenyét. 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, 2020-ig több mint 1500 fellépése volt Európa és Amerika nagyvárosaiban. Látványkoncertjein a képzőművészet, a tánc és a színészi játék segítségével tízezrekhez vitte közelebb a klasszikus zenét és a hangszert. Iskolai programja keretében már több mint száz magyar intézményben csaknem hatvanezer diák ismerkedett meg általa az orgonazenével.     A 2018-ban indított alapítványa az anyaország határain túl élő magyar közösségeknek szervez koncerteket magyar művészek közreműködésével és fiatal tehetségek patronálásával. Eddig tíz szólóalbuma jelent meg.