A nagy számú nemzetközi résztvevő miatt idén online rendezik meg 3. Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált és Versenyt szeptember-októberben – tájékoztatták a szervezők pénteken az MTI-t.

A fesztiválprogramhoz kétévente kapcsolódik a gitárverseny, amelynek díjazottjait 14 tagú nemzetközi szakmai zsűri választja ki – közölték a szervezők.
A tájékoztató szerint a fesztivál koncertprogramja követi a verseny menetét, ezért szeptember és október hónapban visszatérően lesznek koncertek, időben a verseny különböző fordulóihoz kapcsolódóan.
Az esemény nyitókoncertjét a 2017. évi győztes, Marko Topcsij ukrán gitárművész adja online szeptember 20-án a Zeneakadémiáról.
Október 22-én a német Joscho Stephan Trió lép színpadra, virtuóz gypsy swing koncertjükkel, folytatva az 1930-as évek Django Reinhardt-i hagyományát, nemcsak megőrizve annak szellemiségét, hanem tovább építve, tovább gondolva azt. Joscho Stephant Nashville-től New York-ig méltatja a sajtó, az Acoustic Guitar Magazine szerint egyenesen “benne rejlik a cigány jazzgitározás jövője” – olvasható a tájékoztatóban.
Miloslav Tadic és Vlatko Stefanovski, a Balkán két gitárkirálya közösen adnak koncertet október 30-án. Tadic szerb-amerikai művész Placido Domingotól Marcus Stockhausenig a legnagyobbakkal koncertezett együtt. Kiválóan improvizál, zenét szerez és kísérletezik. Vlatko Stefanovski macedón művész elképesztő szólókarriert tudhat magáénak, jól ismert egyedi gitártechnikájáról és jellegzetes hangszínéről.
A nemzetközi gitárverseny első helyezettjét 5 ezer, a másodikat 2500, a harmadikat 1500 euróval díjazzák, valamint más egyéb módon is elismerik a nyertes művészeket. A győztes egy Sakurai Special mestergitárt is kap, valamint koncertmeghívásokat hazai és külföldi gitárfesztiválokra.