Századik állomására érkezett meg pénteken a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) utazókiállítása, Nagykőrösön fogadta harmincezredik látogatóját a tárlat – tájékoztatta az MTI-t hétfőn az intézmény.

Az “Átröpűlök hosszában hazámon” című utazókiállítás a Petőfi Sándor-emlékév alkalmából szeptember 1-jén kezdte az országjárást. A busz útvonala folyamatosan alakul, nyárig többnyire a keleti országrészt és a határon túli településeket veszi célba – hangsúlyozta közleményében a PIM.
Az intézmény egy vándorkiállítást is elindított januártól, “Átröpűlök hosszában hazámon” – Tablókiállítás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából címmel. A Petőfi-buszban berendezett kiállítás koncepcióját adaptáló vándorkiállítás alternatív lehetőséget kínál azon településeknek és intézményeknek, amelyek esetleg nem tudnák megnézni a busz utazótárlatát – emelte ki közleményében a Petőfi Irodalmi Múzeum.
A közleményben felidézték, hogy a tárlat gerincét tíz Petőfi-relikvia és tíz Petőfi-vers adja, a tárgyak az alkotó életét meghatározó “keresztutakat”, kapcsolatokat jelenítik meg a költő első nyilvános arcképétől elindulva az 1847-es Petőfi összes költeményei című kötetig, amelyekhez egyrészt irodalomtörténeti érdekességek, portrék, kéziratok, idézetek kapcsolódnak, másrészt pedig felidéznek tíz ismert, kiemelkedő Petőfi-verset is.