Tizenegy pedagógus és tizenegy előadóművész részesül idén az Artisjus elismerésében. A kitüntetéseket szerdán este adják át a szerzői jogvédő iroda egyesület székházában.

Olyan előadóművészeket díjaztak, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra, valamint olyan pedagógusokat ismertek el, akik kiemelkedően fontos munkát végeznek a zene és az irodalom oktatásában – közölték a szervezők az MTI-vel.
Előadóművészi díjban részesült Balog József, a Berényi Bea-Dratsay Ákos duó, Fekete-Kovács Kornél, Ferenczi György, Gyüdi Sándor, Havas Judit, Klenyán Csaba, Látó Ferenc (Frankie Látó), Oláh Krisztián, Solti János és Szalai András. Pedagógusi díjat kapott Birta Miklós, Elek István, Götz Nándor, Kelemen Erzsébet, Nagy Márta, Pleskonics András, Réti Tamás, Szabó István, Szabó Soma, Szecsődi Ferenc, Vörös Tamás.
A közlemény kiemeli: a szerzők egyesülete azzal a céllal alapította a díjat, hogy köszönetet mondjon a kortárs zene elkötelezett terjesztőinek. Az idei évtől a kortárs magyar irodalom terjesztésének kiemelkedő képviselőit is díjazza az egyesület. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükről a szervezet szerzőkből és zeneműkiadókból álló testületei döntenek.
Az előadóművészi díjban részesülő Balog József zongoraművész szólistaként és kamarazenészként számos nemzetközi koncert és fesztivál előadója. Zongoraművészi tevékenysége mellett a világ számos rangos intézményében tart mesterkurzusokat. A Berényi Bea-Dratsay Ákos fuvoladuó a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt hallgatói, a Kecskeméti Kodály Iskola zeneművészeti szakgimnáziumának fuvolatanárai. Több mint ezer koncertet adtak itthon és határainkon túl, többek között Hollandiában, Olaszországban, Finnországban és Indiában.
Fekete-Kovács Kornél zeneszerző, hangszerelő, karmester, trombitaművész előbb a Budapest Jazz Orchestra, jelenleg a Modern Art Orchestra művészeti vezetője, karmestere, zeneszerzője és szólistája, valamint a Fekete-Kovács Kvintett vezetője. Ferenczi György szájharmonika-művész, énekes, hegedűs korábban a Herfli Davidson, hosszú ideje az 1ső Pesti Rackák frontembere. Gyüdi Sándor karmester a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató karmestere, a Vaszy Viktor Kórus vezető karnagya, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának óraadó címzetes főiskolai docense.
Havas Judit beszéd- és előadóművész, irodalomtörténész, irodalmi estek, monodrámák, rádiós és televíziós műsorok szerkesztője és közreműködője, a Károli Gáspár Egyetem Pedagógiai Karának oktatója. Klenyán Csaba klarinétművész a Concerto Budapest szólóklarinétosa, a Ligeti Ensemble, az Umze, a Cimbiózis Quintet és az Új Dimenzió Műhely tagja. Látó Ferenc (Frankie Látó) dzsessz-hegedűs, zeneszerző. Aktív tagja az Eastwing groupnak, a Nagy János triónak, a Free Style Chambre Orchestrának, a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Bandnek.
Oláh Krisztián zongoraművész, zeneszerző az Oláh Krisztián Quartet vezetője, a Nagy Emma Quintet, a Karosi Júlia Quartet és Coltrane Legacy tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola oktatója. Solti János dobos, előadóművész, zenetanár. Legismertebb zenekarai a Generál, a Locomotiv GT, a Hobo Blues Band, a Tátrai Band, a Magyar Atom. Az MZTSZ Zeneművészeti Szakiskola tanszakvezető tanára. Szalai András cimbalomművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen klasszikus cimbalom és kamarazene tanára. Az UMZE Kamaraegyüttes tagja.
Pedagógusi díjban részesült Birta Miklós dzsessz-gitár előadóművész, tanár, a Kodolányi János Egyetem Könnyűzenei Tanszékének mestertanára, a Budapest Jazz Orchestra állandó tagja. Elek István szaxofonművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszék-szaxofontanára. Formációi: Elek István Quartet, Fusio Group, Equinox Zenekar, Tompox BJC Big Band. Götz Nándor klarinét-szaxofonművész, művésztanár, zeneszerző, a Zenélő Budapest fesztivál ötletgazdája és művészeti vezetője, a Bartók Béla Konzervatórium Új Zenei Projekt audiovizuális műhelyének vezetője.
Kelemen Erzsébet író, költő, drámaíró, irodalomtörténész, szaktanácsadó és minősített kutatótanár. Rendhagyó irodalomórákat tart, vers- és prózaíró diákokkal foglalkozik. Az Oktatási Hivatal magyar nyelv és irodalom tantárgyi munkájának résztvevője. Nagy Márta zongoraművész és zenepedagógus, a Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnázium korrepetitora és aktív koncertező művész. Többek között Sass Sylvia, Tokody Ilona, Temesi Mária operaénekesek kurzusainak oktatója.
Pleskonics András tanár, újságíró, a Szegedi Tudományegyetem Rocktörténet és az ezredforduló szelleme elnevezésű kurzusának elindítója és vezetője. A Könnyűzene történet című érettségi tantárgy kidolgozója. Réti Tamás zongoraművész, zenepedagógus, a Tóth Aladár Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola zongoratanára, igazgatóhelyettese, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlatvezető mentortanára.
Szabó István ütő kamaraművész, ütőhangszer és kamarazene tanár, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar főiskolai tanára, a SONUS ütőegyüttes művészeti vezetője, a Besztercebányai Művészeti Akadémia (Szlovákia) Zeneművészei Kar docense. Szabó Soma karmester, karnagy, a Nyíregyházi Cantemus Kórus művészeti vezetője, karnagya, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tanára, a Nyíregyházi Egyetem adjunktusa és a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere. Szecsődi Ferenc hegedűművész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar egyetemi tanára, a Szegedi Hegedűegyüttes alapítója és művészeti vezetője. Vörös Tamás basszusgitáros, nagybőgős, zeneszerző, a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium alapítója, művészeti igazgatója, dzsessz- és zenetörténet tanára, a Vörös Tamás Project vezetője.