Április 6-án kerül a mozikba Császi Ádám rendezte, Cigány magyar című színházi előadás filmadaptációja, a Háromezer számozott darab című film, amely 2022-ben Tallinnban, az A-kategóriás Black Nights Nemzetközi Filmfesztiválon elismerő oklevelet kapott.

A Tudás Hatalom, a roma fiatalok színházi és drámapedagógiai képzésével foglalkozó projekt keretében, Császi Ádám rendezésében 2018-ban bemutatott Cigány magyar című színházi előadást nagy kritikai és közönségsiker fogadta hazánkban, a produkciót meghívta a neves berlini Deutsches Theater is – olvasható a film forgalmazója MTI-hez elküldött szerdai közleményében.
A Háromezer számozott darab történetében öt nehéz sorsú fiatal roma életéről készít előadást egy rendező. A színdarab kendőzetlen kegyetlenséggel meséli el életük valós történetét. Amikor az előadást meghívja egy neves német színházi fesztivál, a csoport tagjai kénytelenek szembenézni múltjukkal, és felvenni a küzdelmet a rasszista sztereotípiákkal szemben – írják a közleményben.
A Háromezer számozott darab a társulat szürreális utazása, amely elmossa a határt fikció, abszurd és szociografikus valóság között. Olyan kérdések merülnek mint, hogy lehet-e a rassz témájáról rasszizmus nélkül beszélni, vajon szükségszerű-e a kisebbség és a többség kölcsönös gyűlölete – áll a dokumentumban.
A film főszereplői Farkas Franciska, Horváth Kristóf, Oláh Mizo Edmond, Pápai Rómeó, Pászik Cristopher, Varga Norbert, Wieland Speck.
Háromezer számozott darab forgatókönyvét a rendező Császi Attila és Lengyel Balázs írta, operatőr Balázs István Balázs, vágó Kollányi Tamás volt, a film producere Bodzsár István.