A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) csaknem 3 milliárd forintból fejleszti a gyakorlati képzés infrastruktúráját a három legnagyobb campusán – közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

A beruházásból 1 milliárd forint saját forrás, a fennmaradó részt a MATE és a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. majdnem 2 milliárd forintos, vissza nem térítendő vidékfejlesztési támogatása biztosítja.
A Szent István Campuson és a Biohulladék Hasznosítási Központban oktatást, kutatást és ismeretterjesztést elősegítő fejlesztéseket terveznek, a növény- és állattudományi, energetikai bemutatóterek egymással rendszert alkotva, a gyakorlatba illesztve mutatják be a képzések elméleti oktatásán megismerteket. A másik projekt a szántóföldi növénytermesztés leginnovatívabb eszközeinek beszerzését és használatát teszi lehetővé a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. gödöllői, kaposvári és keszthelyi telephelyein – írták.
Az intézmény rektora a közlemény szerint kifejtette, hogy mintagazdaságként üzemelő egységekben a jelenleg elérhető legkorszerűbb eszközökkel mutathatják be a mezőgazdaság kihívásait és a megoldások keresését. Gyuricza Csaba közölte, hogy a következő 5 évben 144 bemutató üzemi programot szerveznek a növénytermesztésről, az állattenyésztésről, a gyakorlati növényvédelemről és a precíziós műszaki ismeretekről. Számításaik alapján a tangazdaságokba kerülő új technológia javítja a termésbiztonságot és a hatékonyságot, továbbá hozzájárul a gazdaságosabb működéshez és a tangazdasági funkció fejlesztéséhez.