Júniusban 3,4 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban a májusi 3,5 százalék után – közölte a cseh munkaügyi hivatal szerdán Prágában.

A hivatalos kimutatás szerint június végén 249 792 munkát kereső személyt tartottak nyilván, a szabad munkahelyek száma 286 690 volt. Az állást keresők száma egy hónap alatt 4101-gyel csökkent, míg a szabad munkahelyek száma ezerrel nőtt.
Tavaly júniusban a munkanélküliségi ráta 3,1 százalékos volt. Egy éve mintegy 18 500-zal kevesebben kerestek munkát, a felkínált állások száma pedig 38 ezerrel volt magasabb, mint az idén júniusban.
A munkanélküliség alakulása megfelel az elemzők várakozásainak. A munkaerőpiaci helyzet alakulását a szezonális munkák nagyobb száma is befolyásolja elsősorban az építőiparban, a mezőgazdaságban, a vendéglátóiparban és a turizmussal összefüggő szolgáltatásokban – jegyezte meg a hivatal.
A csehországi munkanélküliség február óta csökken.
Regionális szinten a legmagasabb munkanélküliséget az Ústeck régióban (5,3 százalék), valamint a morvasziléziai régióban (4,7 százalék) mutatták ki. Négy térségben 2,5 százalék alatt van a munkanélküliségi ráta.