SOCHI, RUSSIA - DECEMBER 4 (RUSSIA OUT) Serbian President Aleksandar Vucic speaks during press conference after Russian-Serbian talks on December 04, 2019 in Sochi, Russia. Serbian President Vucic is having a one-day trip to Sochi. Russian President Putin is holding a set of meetings on military development this week, prior to Normandy Format talks with Ukrainian President Volodimyr Zelensky, French President Emmanuel Macron and German Chancellor Angela Merkerl in Paris, planned on December, 9. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)

Szerbia Európa része, nem tud és nem is akar máshová tartozni, Szerbia számára az egyetlen járható út az európai út – mondta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök péntek este Belgrádban, ahol Magyarország belgrádi nagykövetsége szervezett fogadást a magyar soros EU-elnökség alkalmából.

A szerb államfő megköszönte Magyarország támogatását, és meggyőződésének adott hangot, hogy jó együttműködés a jövőben is folytatódik. “Szerbiában Önök igaz barátra leltek, és mindig is igaz barátaik maradunk. Nem felejtjük el a jó dolgokat, még ha azt is mondják, hogy a politikában a hála tart a legrövidebb ideig” – húzta alá.
Hozzátette: Szerbia az Európai Unióval együtt szeretné építeni a jövőjét, Brüsszelt csak arra kéri, hogy tisztelje ezt az országot úgy, ahogyan azt Budapest is teszi, és ezt Szerbia meg fogja hálálni. “Mindenkit – aki nem mindig ért egyet vagy elégedett Szerbia álláspontjával – arra kérek, hogy értse meg, mi szuverén, önálló állam vagyunk, és néha szeretjük kifejteni a gondolatainkat. Lehet, hogy másnak nincs erre igénye, de nekünk, szerbeknek, van” – fogalmazott a szerb államfő.
Aleksandar Vucic köszönetet mondott Magyarországnak azért, mert nem fél a békéről beszélni, ami jelenleg Európában nem igazán népszerű gondolat.
“Sokaknak fog eszükbe jutni ez a szó, amikor rájönnek, hogy okosabb lett volna időben beszélni erről, nem akkor, amikor már komolyra fordulnak a dolgok. Ezért gratulálok Orbán Viktor miniszterelnök és az Önök kormánya bátorságához, hogy mer a békéről beszélni” – mondta, hozzátéve: ő maga is sokszor igyekezett a békéről beszélni, mert úgy gondolja, arra van a leginkább szükség, habár az egyelőre nem látszik, hogyan lehetne elérni.
Emanuele Giaufret, az Európai Unió szerbiai küldöttségének a vezetője kiemelte: a magyar uniós elnökség új lendületet adhat az EU bővítési folyamatának. Reményét fejezte ki, hogy a következő hat hónap során Szerbia jelentős előrelépést tud elérni. Ehhez kemény munkára és politikai elkötelezettségre van szükség – fűzte hozzá.
Magyarország belgrádi nagykövete is Szerbia európai integrációjának felgyorsításáról beszélt. Magyar József közölte: Budapest azt szeretné, ha mihamarabb új csatlakozási fejezetcsomagot nyitnának meg Szerbia és az Európai Unió között, és ha a stagnáló fejezetekkel kapcsolatban is megindulnának a tárgyalások. Hozzátette: Magyarország szeretne hozzájárulni a Nyugat-Balkán nyitott kérdéseinek  megoldásához, ebben pedig igazán fontos, baráti és stratégiai partner Szerbia.