Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában történelmi előzményekre hivatkozva május 14-ét javasolta az idei parlamenti és elnökválasztás időpontjaként a korábban felmerülő június 18. helyett.

Recep Tayyip Erdogan, aki a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is egyben, az AKP parlamenti frakcióülésén felszólalva arra emlékeztetett, hogy Adnan Menderes egykori miniszterelnök 1950. május 14-én elsöprő győzelmet aratott a parlamenti választáson.
A Török Köztársaság 1923-as megalapítása óta az 1950-es parlamenti választás volt az első, amelyen Mustafa Kemal Atatürk Köztársasági Néppártja (CHP) veszített. A Demokrata Párt nyert, és Adnan Menderes alakíthatott kormányt.
Az idei választásokra hat ellenzéki párt fogott össze Recep Tayyip Erdogan leváltása, valamint a korábbi parlamentáris rendszer visszaállítása érdekében. A legnagyobb tömörülés közülük a CHP. A szövetség még nem hirdetett köztársaságielnök-jelöltet.
Recep Tayyip Erdogan szerdai beszédében az egykori Demokrata Párt mottóját is felidézte, amely úgy hangzott, “Elég! A szó a nemzeté!”.
Az államfő ezzel összefüggésben hangoztatta: a választópolgárok 73 év után ugyanazon a napon szintén azt mondják majd az ellenzéki összefogásnak, hogy “elég”.