Az orosz kormány úgy döntött, hogy bezáratja Lengyelország szmolenszki konzuli képviseletét – írta internetes oldalán pénteken az Interfax orosz hírügynökség.

Az orosz kabinet sajtószolgálata arról számolt be, hogy “kormányrendeletet fogadtak el a Lengyel Köztársaság szmolenszki konzuli képviseletének bezárásáról”.
Oroszország korábban, május 2-án jegyzékben tiltakozott Lengyelország oroszországi ügyvivőjénél amiatt, hogy a varsói hatóságok lefoglalták a varsói orosz középiskola épületét.
Az üggyel kapcsolatos, hogy a lengyel hatóságok április végén erő alkalmazásával kezdték meg az orosz nagykövetség mellett működő középiskola kisajátítását, miután az orosz fél a lengyel felszólításra nem volt hajlandó önként távozni. Aznap estig a dolgozóknak el kellett hagyniuk az épületet, és egy hetet kaptak a berendezési tárgyak elszállítására.
A szmolenszki lengyel képviseletet egy 2011. június 20-i kormányrendelet alapján nyitották meg az orosz-lengyel kapcsolatok fejlesztése és a két ország állampolgárai közötti kapcsolatok bővítése érdekében.
“A Lengyel Köztársaság kormányának barátságtalan, oroszellenes jellegű lépései következtében olyan intézkedések történtek, amelyek célja az orosz diplomáciai ingatlanok jogellenes elkobzása lengyel területen. Oroszország diplomáciai jelenlétét Lengyelországban jelentősen csökkentették” – derült az orosz sajtószolgálat közleményéből.
A dokumentumban hozzátették: “az Orosz Föderáció kormányának megtorló intézkedésként jóváhagyott rendelete lehetővé teszi Oroszország lengyelországi és Lengyelország – oroszországi konzuli intézményei paritásának helyreállítását”.
Lengyelország válaszolni fog, ha Oroszország bezárja diplomáciai képviseleteit – ezt a lengyel miniszterelnök jelentette ki pénteken, válaszul azokra a hírekre, amelyek szerint Moszkva úgy döntött, bezárja a szmolenszki lengyel konzulátust.
“Rendszeresen kapunk információkat agresszív diplomáciai lépésekről Oroszország részéről” – közölte Mateusz Morawiecki egy sajtótájékoztatón. “Ha végül arra kerülne sor, hogy Oroszország elkezdi felszámolni a hivatalainkat, akkor mi is hasonlóképpen fogunk reagálni” – tette hozzá.