Olaszországban júliusban 6,0 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves szinten, miután júniusban 6,4 százalékos emelkedést mértek – közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat előzetes adatként hétfőn.

A júliusi éves inflációs adat 15 havi mélypontot jelent, elemzők előzetesen némileg kevésbé lassuló, 6,1 százalékos inflációra számítottak.
Az Istat előzetes adatai alapján havi szinten az elemzők által vártnak megfelelően 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Olaszországban az előző havi stagnálást követően.
Az Istat adatai szerint az éves árnövekedés mérséklődése nagyrészt a közlekedési szolgáltatási árak lassuló növekedésének, valamint a nem szabályozott energiaárak hatásának köszönhető, amelyek júliusban 7,0 százalékos növekedést mutattak, míg júniusban 8,4 százalékosat. A feldolgozott élelmiszerek és alkoholos italok ára is lassuló ütemben emelkedett: a júniusi 11,5 százalék után júliusban 10,9 százalékkal nőtt. Ugyanakkor a feldolgozatlan élelmiszerek ára gyorsuló ütemben emelkedett, az előző havi 9,4 százalék után éves szinten 10,4 százalékkal nőtt az év hetedik hónapjában.
Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) növekedési üteme júliusban éves szinten 6,4 százalékra mérséklődött a júniusi 6,7 százalékról, havi összevetésben pedig 1,5 százalék csökkenést mértek a júniusi 0,1 százalékos emelkedés után.
A feldolgozatlan élelmiszerek és az energia nélkül számított éves maginfláció az előző havi 5,6 százalékról 5,2 százalékra mérséklődött júliusban – áll az Istat közleményében.