Mintegy négyéves előzetes nyomozás után bíróság elé áll hétfőn Rotterdamban a hágai városi tanács legnagyobb pártjának vezetője, Richard de Mos, akit azzal vádolnak hogy tisztességtelen úton juttatott előnyöket a frakcióját finanszírozó üzletembereknek – írta hétfőn a Dutchnews hírportál.

De Mos, aki korábban Hága alpolgármestere volt, két párttársával és öt helyi üzletemberrel együtt áll bíróság elé, akik a vád szerint mintegy 110 ezer euró adományt adtak de Mos pártjának, a Groep de Mosnak. A párt a tavalyi helyhatósági választásokon a 45 mandátumból nyolcat szerzett, de a koalíciós tárgyalásokból kizárták, részben a 2019 óta tartó korrupciós vizsgálat miatt.
Az 51 oldalas vádiratban az szerepel, hogy De Mos a gazdasági ügyekért, a külterületekért és a városközpontért felelős tanácselnöki tisztségében a hivatali titoktartás megsértésével hozzáférést biztosított támogatóinak a tanács beruházási tervezeteihez. A vád szerint De Mos tippeket adott egy belvárosi szórakozóhely tulajdonosának, Attila Akyolnak, hogyan lehetne minél könnyebben üzemeltetési engedélyt szerezni, és ezért cserébe a vállalkozó 40 ezer eurót adományozott a politikus pártjának. Emellett De Mos törvénytelen módon betekintést engedett két ingatlanfejlesztőnek egy kulturális központ építési tervezetébe.
Az ügyészség azt állítja, a vádlottak bűnszervezetet hoztak létre, hogy De Mos és párttártásra, Rachid Guernaui pozíciója segítségével tisztességtelen módon jussanak közbeszerzési megrendelésekhez. De Mos tagadja a vádakat, és az ügyet “példátlan politikai karaktergyilkosságnak” nevezte. Firtatta azt is, hogy miért tartott közel négy évig, hogy ügye a bíróság elé kerüljön, és azt mondta, mindent megtesz azért, hogy neve tisztázódjon. De Mos a hétvégén hivatalos panaszt tett a rendőrségen büntetőügye aktáinak a médiához történő kiszivárogtatása miatt. Tavaly egy könyvet adott ki, amelyben cáfolta a korrupciós vádakat, és bírálta az ellene tanúskodó volt kollégákat és munkatársakat.
Richard De Mos 2009-től 2012-ig a radikális jobboldali Szabadságpárt képviselője volt a holland parlamentben.