Janez Jansa szlovén kormányfő visszautasította Dunja Mijatovicnak, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosának a szlovén médiaszabadság romlásával kapcsolatos bírálatát, álhírek terjesztésével vádolva őt.

Jansa egy vasárnapi Twitter-hozzászólásában azt írta: “Dunja Mijatovic a fake news hálózat része. Jól megfizetve, a mi pénzünkből”.
A kormányfő Mitja Irsicnek, a kulturális minisztérium szóvivőjének internetes bejegyzésére reagált, amelyben Irsic azt állította, hogy a szlovén szempontok nem voltak megfelelően szemléltetve az európa tanácsi jelentésben.
Mint írta: szorgalmasan elmagyarázták, és próbálták tisztázni a biztos szlovén médiával kapcsolatos félreértéseit, ő mégis ismételgette őket. Irsic úgy vélte: a jelentés elfogult és rossz tájékozottságon alapul.
A szóvivő később még hozzátette: a kormány válaszait bár a jelentéshez csatolták, nem vették figyelembe őket.
Az emberi jogi biztos pénteki jelentésében felszólította a szlovén kormányt, hogy állítsa le a véleménynyilvánítás és a médiaszabadság romlását az országban.
A médiahelyzettel kapcsolatban számos kérdést emeltek ki, ideértve a zaklatásokat, a megfélemlítéseket, az újságírók elleni büntetőeljárásokat, a nyilvános információkhoz való hozzáférések korlátozását és a kormány közmédia ellen hozott intézkedéseit.
Mijatovic bírálta azokat a kormányzati lépéseket, amelyek szerinte veszélyeztetik az STA szlovén hírügynökség, valamint a közszolgálati műsorszolgáltató, a RTV “függetlenségét, hitelességét és pénzügyi stabilitását”.