Rasszista jellegű sértés miatt 4 ezer eurós pénzbüntetésre ítélte csütörtökön egy francia bíróság Éric Zemmour francia jobboldali politikust és publicistát, volt elnökjelöltet, amiért “Franciaországgal szembeni sértésnek” minősítette 2018-ban Hapsatou Sy televíziós személyiség keresztnevét.

Az általa alapított, Visszahódítás nevű parlamenten kívüli pártot vezető 64 éves bevándorlás- és iszlámellenes politikust 3 ezer eurós kártérítés és 2 ezer eurós perköltség megfizetésére is kötelezte a bíróság.
A politikus ügyvédje, Olivier Pardo jelezte: ügyfele fellebbez a döntés ellen, amelynek szerinte “nincs jogi értelme”.
Hapsatou Sy jogi képviselője, Antoine Vey viszont elégedettségének adott hangot az ítéletet követően.
“A Hapsatou Sy által képviselt harc mögött valószínűleg a francia lakosság valamennyi rétegének elismerése áll” – hangsúlyozta az ügyvéd.
A vitatott kifejezés a C8 tévécsatorna egyik 2018 szeptemberében rögzített műsorában hangzott el. A felvételről sugárzott műsorból a szerkesztőség kivágta Zemmour megszólalását, de a vitáról az egyik sminkes által készített felvételt Hapsatou Sy közzétette a közösségi oldalakon.
Az adásba került részletben Eric Zemmour a keresztneve kapcsán azt mondta Hapsatou Synak: “Az anyja tévedett”. Amikor ő azt kérdezte az akkor még csak publicistaként ismert Zemmourtól, hogy “Ön szerint hogyan kéne engem hívni?”, Eric Zemmour azt válaszolta: “Corinne-nak”.
A kivágott, de a közösségi oldalakra felkerült folytatásban Hapsatou Sy kijelentette: “Amit ön most mondott, az sértés Franciaországgal szemben. Zemmour erre azt válaszolta: “Hölgyem, az ön keresztneve az, amely sértés Franciaországgal szemben”.
Eric Zemmourt korábban már többször elítélték gyűlöletkeltés vádjával, jelenleg nyolc eljárás van ellene folyamatban különböző nyilvános kijelentései miatt.