Távozott a szlovák pénzügyminisztérium éléről Igor Matovic pénteken, a tárca vezetését – a szlovák államfő, Zuzana Caputová megbízatása alapján – Eduard Heger, az ügyvezető kormány miniszterelnöke vette át.

Igor Matovic távozása a pénzügyi tárca éléről a pozsonyi parlament által csütörtökön jóváhagyott jövő évi költségvetés tervezetével, illetve az annak támogatásáról – a kormánykoalícióból szeptemberben kilépett liberálisokkal – kötött háttéralkuval áll összefüggésben. Matovic még a költségvetésről szóló szavazás előtt jelentette be, hogy amennyiben a büdzsé tervezete megkapja a kellő támogatást a törvényhozásban, távozik az általa vezetett pénzügyminisztérium éléről. A 2023-as költségvetést csütörtökön 93 igen szavazattal hagyta jóvá a 150 fős pozsonyi parlament, ahol a jelenlegi ügyvezető kormány 74 képviselővel rendelkezik.
Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) tömörülést vezető Matovic távozását korábban már többször követelte a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt, amelynek elnöke, Richard Sulík már huzamosabb ideje személyes konfliktusban áll vele. Igor Matovic idén áprilisban került a pénzügyi tárca élére, miután a kabinet – SaS által kikényszerített – teljes rekonstrukciója után távozni kényszerült a kormányfői posztról. A márciusi kormányátalakítás után Eduard Heger korábbi pénzügyminiszter vette át Matovic helyét a miniszterelnöki székben.
Az Eduard Heger vezette kabinet a múlt héten bukott meg az ellene – az SaS által beterjesztett – bizalmatlansági indítványról szóló parlamenti szavazáson. A kabinet azóta megbízott ügyvezető kormányként látja el feladatait. A pozsonyi kormányzás jövője továbbra is kérdéses, egy új kormánykoalíció létrehozása és az előrehozott választások lehetősége egyaránt felmerült. Ezeknek a lehetőségeknek az egyikéről január végéig kellene megegyezésnek születni, ennek híján az államfő szakértői kormányt nevezhet ki.