A civil hajók lefoglalását és rájuk kivethető pénzbírság emelését jelentette be Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter csütörtök este, aki szerint egyes civil szervezetek célja az európai politika és társadalom destabilizálása.

A belügyi tárca vezetője hangoztatta, hogy néhány héten belül új magatartási kódexet vezetnek be a Földközi-tengeren tevékeny civil szervezetek számára, melyek hajói az olasz partok felé tartanak migránsokkal a fedélzetükön.
Elmondta, megemelik a civil hajókra kivethető közigazgatási bírság mértékét, és szükség esetén a hatóságok le is foglalhatják őket.
Piantedosi kijelentette, a római kormány nem törődik bele, hogy Olaszország “egyedüli kikötési ponttá váljon Európában”. Hozzátette, a tervezett előírások szabályozni kívánják a civil szervezetek tevékenységét, melyek “szabályok nélkül cselekednek, és azt hiszik, ránk kényszeríthetik tevékenységüket”.
A migrációról az államoknak, nem a civil szervezeteknek kell dönteniük – jelentette ki a miniszteri. Megjegyezte, a tengeri mentés szintén az államok feladata.
A belügyminiszter a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) megalapításának tizedik évfordulója alkalmából rendezett nyilvános találkozón szólalt fel, melyet Róma belvárosában tartottak.
Matteo Piantedosi úgy vélte, “nem lenne meglepetés, ha kiderülne, hogy egyes nem kormányzati szervezetek egy nagyobb hálózat láncszemeit képzik, melyet olyasvalaki irányít, aki azt a nézetet akarja keresztülvinni, hogy a migráció ellenőrizhetetlen jelenség”.
Kijelentette, nem zárja ki, hogy egyes civil szervezetek mögött akár titkosszolgálati tevékenység is húzódhat, mivel “befolyásolási  mechanizmusokat” alkalmaznak, melyek célja az országok politikai és gazdasági destabilizálása.
Giorgia Meloni miniszterelnök a Brüsszelben zajló európai uniós csúcstalálkozón kijelentette, a tagállamoknak eltérő az álláspontja a migrációról, de az EU-nak egyértelmű politikai vonalat kell képviselnie. Meloni minél gyorsabb migrációs találkozót sürgetett, amelynek időpontja Emmanuel Macron francia elnök közlése szerint februárban Párizsban lehet.
Róma nem először próbálkozik magatartási kódex bevezetésével: a korábbi baloldali belügyminiszter Marco Minniti 2017 nyarán írt alá szabályrendszert egy tucatnyi civil szervezettel. A Matteo Salvini belügyminisztersége idején 2018-ban bevezetett rendelkezések a hajók lefoglalását tartalmazták, valamint akár 50 ezer euróig terjedő bírság kiszabását a hajókra.           Év eleje óta több mint 98 ezer ember érkezett az olasz partokra.