Az igazságügyi rendszer átalakítását célzó törvények Izrael gazdaságát fenyegető veszélyeire figyelmeztetett a Moody’s hitelminősítő, az új törvényeket kidolgozó Kohelet Forum nevű jobboldali agytröszt gazdasági vezetője, valamint a tervezett változtatások miatt pénzeit és részben működését külföldre helyező jelentős IT-vállalat, a Riskified – jelentette az izraeli katonai rádió szerdán.

A Moodys hitelminősítő kedden közölte, hogy az izraeli kormány tervei az igazságszolgáltatás átalakítására gyengíthetik az ország állami intézményeinek erejét és negatívan befolyásolhatják a gazdaság kilátásait.
A szokatlan módon, a hitelminősítési időponttól függetlenül kiadott figyelmeztetés szerint a kormány tervei akadályozhatják a további befektetéseket az országban, s egyes befektetők már elkezdték korlátozni vagy teljesen befagyasztani az Izraelbe irányuló pénzáramlást.
“A bíróság javasolt korlátozása gyengébb fékekhez és ellensúlyokhoz vezethet, s ez negatív hatással lesz az ország állami intézményeire és kormányzati erejére” – áll a hitelminősítő hatoldalas jelentésében.
Az új törvényeket megtervező, sőt a helyi média szerint szövegüket is megfogalmazó Kohelet Fórum nevű (Kohelet Policy Forum) agytröszt vezető közgazdásza, Michael Sarel szerdán közzé tett nyílt levelében óva intette a kormánykoalíciót a tervezett jogi változtatásoktól, s felhívta a figyelmet az alkotmányos és gazdasági következményekre. Sarel levele váratlan volt, mert szervezete mindeddig a jogi változások legfőbb támogatója és motorja volt. Megnyilatkozását üdvözölte az Izrael vezető közgazdászait tömörítő Közgazdasági Fórum.
A jelenleg mintegy 150 kutatót alkalmazó Kohelet Fórumot 2012-ben alakították. A jobboldali agytröszt az elmúlt évtizedben folyamatosan növelte befolyását az állami döntéshozó központokban, az egyik legfontosabb lobbiszervezet lett a kneszetben.
Szerdán a Riskified nevű jelentős izraeli IT nagyvállalat bejelentette, hogy a jogrendi változtatások miatt 500 millió dollárt kiutalnak Izraelből, s ezzel a cég teljes készpénztartalékát kiviszik az országból.
Idó Gál vezérigazgató levelet intézett a Riskified alkalmazottaihoz, melyben a azzal indokolta a lépést, hogy az izraeli pénzügyi helyzet további romlása és a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében a kormány várhatóan korlátozni fogja a jelentősebb átutalásokat és a pénzfelvételeket.
Gál azt is bejelentette, hogy a Riskified bővíteni fogja a munkaerő-felvételt a lisszaboni telephelyén, áthelyezési csomagokat, valamint támogatást kínál azoknak az izraeli munkatársaknak, akik hajlandóak odaköltözni.