FILE Secretary of State Antony Blinken, speaks at the State Department, Jan. 4, 2023, in Washington. Blinken will travel to Egypt, Israel and the West Bank this weekend in his first trip to the Middle East this year. It comes amid an escalation in Israeli-Palestinian violence, U.S. concerns over the direction of Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu's new government and ongoing issues with Egypt's human rights record. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Az izraeli hadseregnek a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni háborújában meg kell kímélnie a Gázai övezeti civileket – jelentette ki pénteken Antony Blinken amerikai külügyminiszter izraeli tárgyalásain.

Izraeli látogatása végén Antony Blinken Tel-Avivban sajtótájékoztató tartott, melyen megismételte Joe Biden amerikai elnök korábbi szolidaritási látogatásának kijelentését, miszerint “amíg az Egyesült Államok áll, Izrael nem marad magára”.
Blinken elmondta, hogy pénteki találkozóin azon erőfeszítésekről tárgyalt, melyek azt biztosítják, hogy ne ismétlődhessen meg az október 7-i támadás, s hogy “más jövőt” építsenek, olyan stratégiát, amely “mindkét fél és a térség számára jobb holnapot teremt”.
Az amerikai külügyminiszter kifejtette, hogy a gázai iszlamisták elleni háború célja nem csak a Hamász legyőzése, hanem egy szebb jövő megteremtése is, amely magában foglalja a kétállami megoldást, vagyis Izrael mellett a palesztin állam felállítását is.
Blinken bejelentette, hogy az izraeli vezetők biztosították arról, hogy elítélik a telepesek ciszjordániai erőszakhullámát, s lépéseket tesznek a jelenség megfékezésére és az elkövetők felelősségre vonására.
Az amerikai külügyminiszter közölte, hogy Washington humanitárius szünetet szeretne a gázai harcokban, s több lépést a palesztin civilek védelme érdekében. Érvelése szerint ennek elmulasztása a Hamászt erősíti, haraggal tölti el Izrael potenciális partnereit, és elszigeteli Izraelt a térségben.
Blinken Tel-Avivban négyszemközt tanácskozott Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, majd a kormányfő a háborús kabinet ülésén látta vendégül őt.
A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a kibővített találkozó elején Netanjahu bemutatta Blinkennek és az általa vezetett delegációnak azokat a felvételeket a Hamász október 7-i izraeli támadásáról, annak borzalmairól, amelyeket a hadsereg szóvivője állíttatott össze.
Izraelt Joáv Galant védelmi, Beni Ganz tárca nélküli, Gadi Ejzenkot tárca nélküli, Ron Dermer stratégiai miniszter, Arije Deri kneszetképviselő, Cahi Hanegbi, a nemzetbiztonsági tanács igazgatója, Cahi Braverman, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Herci Halévi vezérkari főnök, Avi Gil, a miniszterelnök katonai államtitkára, és Ofir Falk, a miniszterelnök külpolitikai tanácsadója képviselte.
Az Egyesült Államok részéről a találkozón részt vett Barbara Lief közel-keleti ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes, Derek Chollet külügyminisztériumi tanácsos, David Satterfield, a külügyminisztérium közel-keleti humanitárius ügyekért felelős különmegbízottja és Jack Lew, az Egyesült Államok izraeli nagykövete.
Mindezeket megelőzően az október 7-i terrortámadás óta már harmadszor Izraelbe látogató Blinken a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán találkozott Jichák Hercog izraeli államelnökkel. “Mindig szolidaritást vállaltunk Izraellel” – mondta megbeszélésük elején. “Izraelnek joga van megvédeni magát, és gondoskodni arról, hogy az október 7-én történtek ne ismétlődhessenek meg”- hangsúlyozta az amerikai diplomácia feje.
Blinken hozzátette: “Nagyon fontos mindent megtenni a gázai harcok kereszttüzébe került civilek védelmére.” Közölte, hogy Washington minden tőle telhetőt megtesz az Izraelből a Gázai övezetbe hurcolt több mint kétszáz túsz – köztük tíz amerikai állampolgár – szabadságának elérése érdekében.
A külügyminiszter Izraelből Jordániába utazik tovább, ahol arab országok csúcstalálkozóján vesz részt.