Csaknem a duplájára, 32 ezerről mintegy 63 ezerre nőtt 2010-hez képest a bölcsődei férőhelyek száma, a bölcsődei ellátás így már közel 1100 településen érhető el, több mint háromszor annyi helyen, mint akkor – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára szerdán a Csobánkai Magocska Bölcsőde átadóján.

Vitályos Eszter hozzátette: intézményből, szolgáltatásból négyszer annyi van, mint 2010-ben: akkor 668 bölcsőde működött országosan, míg jelenleg mintegy 2790 intézmény és szolgáltatás biztosít ellátást.
A minibölcsődék is dinamikusan fejlődnek, 2017 óta a számuk megnyolcszorozódott az országban – mondta, jelezve, hogy jelenleg is több ezer bölcsődei férőhely kialakítása zajlik.
Hangsúlyozta, a kormányzati stratégia homlokterében a családpolitika áll, és agglomerációs országgyűlési képviselőként külön is fontosnak tartja, hogy a Pilis-Dunakanyar térségében ne csak lakni, hanem élni is jó legyen.
Ennek része az is – folytatta a fideszes politikus -, hogy ha egy édesanya vissza szeretne menni a munkába, meg tudja ezt oldani.
Vitályos Eszter közölte: családtámogatásokra 3300 milliárd forintot fordít a kormány a jövő évben. “Ez három és félszer annyi, mint amennyi 10-13 évvel ezelőtt a rendelkezésünkre állt”, és ez a szám Európában is nagyon magasnak számít – tette hozzá.
Völgyes József, a 3700 lakosú Csobánka független polgármestere azt hangoztatta, minden társadalom, közösség minőségét meghatározza, hogyan bánik a fiatal és az idősebb tagjaival.
Hozzátette: aki bölcsődét hoz létre, az bízik a fiatalok gyermekvállalási kedvében, a falu lakosságmegtartó képességében, bízik a jövőben.
A polgármester hangsúlyozta, a település régi vágya teljesült a bölcsőde megépülésével. Megjegyezte, hogy az elmúlt három évben a háromévesnél kisebb gyerekek száma átlagosan 150 volt a településen, és ez már önmagában is indokolttá tette a bölcsődeépítést.
A Csobánkai Magocska Bölcsőde európai uniós támogatás és hazai finanszírozás segítségével jött létre. A Széchenyi 2020 program részeként megvalósult beruházásra a település 740 millió forint támogatást nyert el és 38 millió forint önerőt használt fel.
A fejlesztés eredményeként egy 28 férőhelyes, 430 négyzetméteres alapterületű, két csoportszobás bölcsőde épült meg. A tervezés során törekedtek az energiahatékonyságra és a fenntarthatóságra.
A bölcsőde létrehozása volt az utóbbi évtizedek legjelentősebb építkezése a településen.