Magyarországon elöregedett az ivóvízhálózat, így az Energiaügyi Minisztérium azon dolgozik, hogy egy nagyszabású rekonstrukciós programot tudjon indítani a következő években, évtizedekben, amikor módszeresen fel lehet majd újítani az ivóvízhálózatot – mondta V. Németh Zsolt, a tárca víziközmű-ágazatért felelős államtitkára szerdán Sopronban.

Az államtitkár a 17. alkalommal megrendezett Országos ügyfélszolgálati verseny és értékesítési konferencia megnyitóján mondott köszöntőjében elmondta, hogy az elmúlt évek munkája nyomán a vezetékes ivóvíz gyakorlatilag minden háztartásba eljut, és a háztartások több mint 83 százaléka rendelkezik szennyvízelvezetéssel vagy -tisztítással.
Az elmúlt tíz évben a szennyvíztisztító telepek száma megduplázódott, 400-ról csaknem 800-ra emelkedett a számuk – mondta.
Az államtitkár kiemelte, hogy míg az európai uniós csatlakozáskor 360 fölötti volt azon települések száma, ahol nem volt megfelelő az ivóvíz minősége, addig mára ez a szám 14-re csökkent.
Hangsúlyozta: azokat az eredményeket is szeretnék megtartani, amelyek a rezsicsökkentéshez kapcsolódnak.
V. Németh Zsolt a Magyar Viziközmű Szövetség és az Aqua Szolgáltató Kft. által közösen rendezett verseny résztvevőinek elmondta, hogy Magyarország régóta élen jár a víziközmű-ágazatban, eljutott oda, hogy az természetes módon tartozik az életünkhöz.
Reméli, hogy a verseny révén a résztvevők kommunikációs és empatikus készsége, jogi és műszaki ismeretei bővülnek, emellett a társadalom részéről elismerésben részesülnek.
Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal visszajelzése alapján a víziközmű-ágazattal való ügyfélelégedettség évek óta magasabb, mint a társágazatoké, aminek okai között szerepel az elérhetőség és az emberközpontúság.
A megnyitón elhangzott, hogy két napon keresztül 17 csapat méri össze tudását. A megmérettetést a következő évben a nyertes víziközmű-szolgáltató cég rendezi.