A magyar technikumi képzés bizonyított a Szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills versenyen – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Pölöskei Gáborné kiemelte, hogy a magyarok arany érmet szereztek az informatika, a rendszerüzemeltető és webfejlesztő, ezüst érmet az ipari robotika és bronz érmet a mechatronika területén.
Egyúttal jelezte, a három éves szakképzésben résztvevők – festők, víz-, gáz-, és fűtés szerelők, épület asztalosok, szépség ápolást tanulók – is jó eredményt értek el.
A Kossuth rádióban elhangzott, hogy a magyar csapat a Gdanskban megrendezett EuroSkills versenyen 5 arany, 1 ezüst, 4 bronz érmet és 7 kiválósági érmet szerzett.
Mindez dicsőség Magyarországnak, a szakképzésnek, a fiataloknak a mellettük álló szakoktatóknak és a családoknak is – jelentette ki a helyettes államtitkár.
Pölöskei Gáborné az M1 aktuális csatornán arról számolt be, hogy Magyarországon a képzések szerkezetét a gazdaság igénye határozza meg.
Arra is kitért, hogy a technikumban és a szakképzésben – előbbi 3, utóbbi 5 éves – a tanulók havonta szakképzési ösztöndíjban részesülnek 8000 forint, illetve 16 ezer forint értékben. Fontos, hogy nem lehet hiányozni és nem lehet megbukni, mert akkor felfüggesztik az ösztöndíjak kifizetését.
A duális képzésben a tanulók számára az egyes vállalatoknál akár 168 ezer forint munkabér is elérhető.
A tanulók másik lehetősége, hogy szakmai vizsgájuk eredményétől függően pályakezdési támogatásban részesülnek. Az érintettek többsége 4-esre vizsgázik, így számukra átlagosan 250 ezer forint körüli induló támogatást biztosítanak.
Pölöskei Gáborné a Kossuth rádióban kiemelte, megalapozottabb, stabilabb tudást ad a szakképzés és gyorsabban tud boldogulni a jövőben, az aki ezen a területen tanul tovább, mintha gimnáziumot végez.