Budapest, 2018. szeptember 18. Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolájának dísztermében, ahol átadták a Hálózati Tudás Terjesztéséért Programiroda Alapítvány (HTTP Alapítvány) Cisco webex board eszközét 2018. szeptember 18-án. A most átadott három eszközt a BMSZC három szakgimnáziumában egy éven át kísérleti jelleggel használják, amely lehetővé teszi, hogy az intézmények tanulói egy időben bekapcsolódjanak az oktatásba, kipróbálhassák a digitális tananyagfejlesztést. MTI Fotó: Mónus Márton

A szakképzésnek el kell mozdulnia a zöldítés irányába, és egy zöld szakképzési programot kell létrehozni, amelyre nagy igény van – mondta Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Vácon.

A Kilátó Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Fejlesztő, Módszertani Központ eSmart Home projektjéhez kapcsolódó tájékoztatón a helyettes államtitkár felidézte: az Európai Bizottság 2016-ban hirdette meg az Európai Szakképzési Hetet, amelyhez azóta minden évben csatlakozik Magyarország.
A 2022-es év ötleteit elsősorban a fenntarthatóság jellemzi, és ez kijelöli a szakképzés fejlesztési irányait is – jelezte.
Kiemelte: a szakképzési hét lehetőség arra, hogy az uniós országokkal találkozók, nemzetközi, partneri kapcsolatok jöjjenek létre, és megmutassák egymásnak a jó gyakorlatokat.
Katona Miklós, a Kilátó központ igazgatója azt hangsúlyozta, hogy projektjükkel azt kívánják bemutatni, hogyan működik a zöld szakképzés, miközben olyan kompetenciákat fejleszt, mint a problémamegoldás, a tervezés és a kreativitás.
Az eSmart Home projekt az idén februárban indult, a diákok május végéig vesznek részt benne. Központi gondolata, hogy a fenntarthatóság, a környezetvédelem témakörén keresztül közelítenek a robotika, a digitális kompetenciafejlesztés felé.