A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban augusztusban átlagosan 4,9 százalékra emelkedett a munkanélküliség a júliusi 4,8 százalékról.

A szervezet hétfőn ismertetett jelentése rámutatott arra, hogy augusztusban az OECD-országok 80 százalékában a pandémia előtti szinten vagy az alatt volt a munkanélküliség.
Az OECD-országokban augusztusban először nőtt a munkanélküliek száma tavaly április óta, a júliusi 32,8 millióról 33,2 millióra.
A nők és a férfiak munkanélkülisége augusztusban nem változott júliushoz képest, 5,1 százalék, illetve 4,7 százalék maradt. A fiatalok (15 és 24 év közöttiek) munkanélküliségi rátája 10,3 százalékról 10,6 százalékra nőtt, az idősebb generáció (25 év felettiek) körében 4,1 százalékról 4,2 százalékra emelkedett.
Júliushoz képest nem változott, az eurózónában 6,6 százalék, az Európai Unióban pedig 6 százalék maradt augusztusban a munkanélküliség. Az Egyesült Államokban a ráta a júliusi 3,5 százalékról 3,7 százalékra nőtt, Kanadában pedig 4,9 százalékról 5,4 százalékra ugrott, miközben Japánban a munkanélküliség 2,6 százalékról 2,5 százalékra csökkent.
Az OECD honlapján szereplő adatok szerint Magyarországon 3,5 százalék volt a munkanélküliség augusztusban, ugyanúgy mint júliusban.