Több mint ezerkétszáz nyertes pályázatot hirdettek ki a Nemzeti Tehetség Programban (NTP) idén, a sikeresen pályázók mintegy 2,2 milliárd forint támogatást kaptak – közölte a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára a Facebook-oldalán megosztott, a kormany.hu-n megjelent közleményben pénteken.

Zsigó Róbert azt írta: az NTP februárban megjelent kiírásaira benyújtott pályázatok 63 százalékát – tizenegy kategóriában 1258-at – pozitívan bírálták el, vagyis a jelentkezők csaknem kétharmada kapott támogatást.
Idén 607 fiatal nyerte el a pályázóknál népszerű, a tehetséges fiatalok közvetlen támogatását biztosító Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat, csaknem 380 millió forint értékben – ismertette az államtitkár, emlékeztetve: a támogatási forma 2015 óta nyújt ösztöndíjat a kiemelkedően tehetséges magyarországi és határon túli magyar fiataloknak, az idei nyertesekkel együtt pedig eddig több mint 5300 fiatal részesült benne.
Az államtitkár hangsúlyozta: a tehetséges magyar fiatalok a nemzet egyik legfontosabb erőforrásai, ezért mindenki érdeke, hogy “felkutassuk, felkaroljuk és támogassuk őket”.
A NTP célja ezért a kiemelkedő teljesítményre képes fiatalok felkutatása és célzott segítése, hogy tehetségük kibontakozzon és a lehető legjobban hasznosuljon – tette hozzá.
Tudatta, hogy idén is sok kategóriában lehetett pályázatot benyújtani: a tehetséggondozó szervezetek, intézmények, egyesületek, alapítványok jelentkezhettek például a tehetségsegítés feltételrendszerének és eszközrendszerének javítását célzó magyarországi programok támogatására, kiadványkészítésre, tanulmányi és művészeti versenyek megrendezésének támogatására, valamint világversenyeken való részvételre, továbbá tudományos diákköri konferenciák, tudományos műhelyek megtartására, tehetségsegítő szervezetek, illetve szakkollégiumok tehetséggondozó programjainak támogatására.
A Nemzeti Tehetség Program évente 300-350 ezer tehetséges magyar fiatalt ér el közvetlenül és a támogatott szervezeteken keresztül közvetett módon. A program indulása óta eddig 19 ezer projekt támogatásáról született döntés mintegy 33 milliárd forint összegben. A magyarországi költségvetésben rendelkezésre álló forrás alapját az adóbevalláskor felajánlható 1 százalékos adó képezi, amelyet a kormány 2015 óta minden évben kiegészít – olvasható a közleményben.
A nyílt pályázatok nyerteseit az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) személyesen értesíti. A részletekről a www.emet.gov.hu oldalon lehet tájékozódni.