Zárkaellenőrzéskor ellenszegülő rabokat ítélt börtönbüntetésre a Fővárosi Törvényszék.

A bíróság az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, hogy múlt pénteken hirdettek ítéletet öt férfi ügyében, akiket fogolyzendülés, illetve “fogolyzendülésben erőszak alkalmazásával részvétel” bűntettével vádolt az ügyészség.
Az ítélet szerint a többszörös visszaeső férfiak 2017. július 27-én egy budapesti büntetés-végrehajtási intézetben töltötték szabadságvesztésüket. A biztonsági ellenőrzés során az őrök tiltott tárgyakat és kábítószert találtak a zárkájukban, ezért hármukat másik cellába akarták költöztetni.
Az öt fogvatartott azonban nem tett eleget a holmija összekészítésére vonatkozó utasításnak, helyette az őröket fenyegette, amit felszólítás dacára sem hagyott abba.
A rabokat egyesével kiszólították a zárkából és megbilincselték őket.
Két vádlott az utolsó felszólításkor, a beavatkozás megkezdése előtt önként abbahagyta a cselekményét, társaik azonban még a bilincseléskor is ellenállást tanúsítottak.
A bíróság az ellenállással végül felhagyó két vádlottra – a törvény által biztosított korlátlan enyhítés lehetőségét alkalmazva – egy évnél rövidebb végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki. A három másik vádlott mindegyike három és fél év körüli szabadságvesztést kapott, egyiküket három évre ki is utasították Magyarországról.
Az ítélet ellen az ügyészség a minősítés megváltoztatásáért és hosszabb tartamú szabadságvesztések kiszabásáért, a vádlottak és védőik pedig felmentésért, enyhítésért fellebbeztek, ezért az eljárás másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik – olvasható a közleményben.