A kormány azt szeretné, ha Magyarországon minden vágyott gyermek megszületne, ehhez pedig olyan, a családbarát filozófiával azonosulni tudó partnerekre van szükség, mint a Családbarát munkahely címet kiérdemlő munkáltatók – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, az elismerés átadóján.

Hornung Ágnes elmondta, a 12 éve alapított kitüntetéssel a kormány méltó módon szerette volna elismerni azokat kis-, közép- és nagyvállalatokat, költségvetési szerveket és egyházi szervezeteket, amelyek elősegítik a munka és a családi élet közötti minőségi kapcsolat megteremtését.
A díjjal egyszerre ismerik el a munkahelyeken már létező és a tervezett intézkedéseket, fejlesztéseket – tette hozzá, megjegyezve, hogy a cím az erkölcsi elismerés és a támogatási összeg mellett hozzájárul a szervezet pozitív munkáltatói képéhez, és jelentős előnyt biztosíthat a munkavállalókért folytatott versenyben is.
Hornung Ágnes elmondta azt is, hogy az idei díjazottakkal már 536-ra emelkedett a Családbarát munkahely címet kiérdemlő szervezetek száma.
Az államtitkár arról beszélt, hogy a kormány családpolitikájának egyik fontos pillére a munkahely és a család közötti egyensúly megteremtése, intézkedéseik a szülők és nagyszülők mozgásterének növelését, a munkanapok stresszmentesebb megélését és a családok biztonságérzetének növelését célozza.
A cselekvések középpontjában a gyerekek állnak, a kormány ugyanis azt szeretné, hogy Magyarországon minden vágyott gyermek megszülessen, ehhez pedig olyan partnerekre van szükség, amelyek azonosulni tudnak a családbarát filozófiával – emelte ki Hornung Ágnes.
A beérkezett pályázatok közül idén 54 nyertest választottak ki, könyvtár, bölcsőde, óvoda, egyetem, tankerületi központ, önkormányzat, kormányhivatal és büntetés-végrehajtási intézet mellett Családbarát munkahely címet kapott a Nemzeti Választási Iroda, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, a Szent Margit Kórház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság, a Néprajzi Múzeum és a Vakok Állami Intézete.