A hazai földgáztárolók november 1-jére elérték a 85 százalékos töltöttséget, ami  közel 50 százalékkal több, mint az Európai Unió (EU) gáztárolási rendeletében erre az időpontra előírt szint – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az uniós ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát (3,65 milliárd köbméter) kellett kötelezően betárolnia.
A hazai földgáztárolók töltöttsége azonban 5,38 milliárd köbméter volt november 1-jén, ez 1,73 milliárd köbméterrel több az előírt töltöttségi szintnél, és 500 millió köbméterrel több az egy évvel korábbinál.
Az éves fogyasztásarányos töltöttség november 1-jén 53,8 százalék volt, ez 25,7 százalékkal több az európai földgáztárolók töltöttségi átlagánál. A Magyarországon betárolt 5,38 milliárd köbméternyi földgáz mennyisége 135,75 százaléka az éves lakossági fogyasztásnak.
Az ország földgázellátása továbbra is zavartalan. A piaci szereplők igényei és az időjárás függvényében a földgáztárolók és a hozzájuk tartozó műszaki infrastruktúra a következő időszakban is betárolási üzemmódban működhet  – áll a közleményben.